onsdag 30 november 2016

Historisk rankning visar på tennisens bredd- Barbados ett av drygt 40 länder med spelare före Sverigeettan


För första gången i ATP-rankningens historia är tio länder representerade på den där extra prestigefyllda topp10-listan efter en säsongs slut. Det visar på en fantastisk bredd i det yttersta toppskiktet och det är närmare 40 länder som har spelare på topp-100.
Vi kan räkna in ytterligare några nationer – bland annat Dominikanska republiken och Barbados - innan vi på plats 160 hittar överlägsne Sverigeettan Elias Ymer.
Lite övrig fakta kring årets slutrankning:
•Roger Federer ligger 16 och är utanför topp-10 för första gången sedan 2001.
•Frankrike har tolv spelare på topp-100 och dominerar den listan för första gången sedan 2007. Spanien är tvåa med tio spelare och av dessa ligger nio på topp-50 vilket gör att Nadal & Co dominerar där.
•Jämfört med förra säsongen har fyra nya namn tillkommit på topp-10: Milos Raonic (3), Marin Cilic (6), Gael Monfils (7) och Dominic Thiem (8). Monfils och Thiem har till skillnad från Raonic och Cilic aldrig slutat topp-tio tidigare. Med sina 23 år är Thiem yngst på topp-10 och han är också förste österrikare där sedan Thomas Muster 1997.
•Rafael Nadal slutar topp-10 för tolfte året i rad.
•Tre av topp-10 spelarna har svenska coacher: Stan Wawrinka (Magnus Norman), Marin Cilic (Jonas Björkman), Gael Monfils (Mikael Tillström). Desssutom fungerar Joakim Nyström som deltidscoach för Dominic Thiem (som har Günter Bresnik som coach).
•Tysken Alexander Zverev och amerikanen Taylor Fritz är enda tonåringar bland de 100 främsta. Sverigebekantingen Zverev slutar 24 och är första tonåring på topp-25 sedan Andy Murray och Novak Djokovic 2006.
•Snittåldern på topp-10 är 28.2 år.
Och här är spelarna där.
  1. Andy Murray, Storbritannien.
  2. Novak Djokovic, Serbien.
  3. Milos Raonic, Kanada.
  4. Stan Wawrinka, Schweiz.
  5. Kei Nishikori, Japan.
  6. Marin Cilic, Kroatien.
  7. Gael Monfils, Frankrike.
  8. Dominic Thiem, Österrike.
  9. Rafael Nadal, Spanien.
  10. Tomas Berdych,Tjeckien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar