måndag 28 november 2016

"Problemet är inte de som spelar utan de som inte är tillräckligt bra för att spela"


36-årige Jacob Adaktusson har 9-1 i matchfacit
Debatten om de utländska spelarnas medverkan i Elitserien går vidare.
Nu senast är det mångårige Växjö TS- ordföranden Åke Magnusson som under rubriken "Känslorna är blandade" tar till orda i sin alltid läsvärda blogg.
Magnusson menar att det är självklart att olika klubbars olika mål måste respekteras och fortsätter sedan:
”Dock är det inte särskilt upplyftande sett ur ett bredare svenskt tennisperspektiv, när sex av åtta spelare i en match med finalbiljett (han syftar på Solna TK-Upsala TK, min anmärkning) i potten är utlänningar”.
Längre ner fortsätter Magnusson:
”Svenska spelare på futuretouren lyser i den här matchen med sin frånvaro liksom lovande juniorer. Visst, dessa kategorier återfinns i andra lag och ges tillfälle att möta dessa anonyma men hyggligt spelstarka utlänningar. Men sådana tillfällen ges ju varje vecka på futurenivå”.
Så långt Åke Magnusson.
För ett år sedan var jag helt inne på samma linje och tyckte att inköp av utländska spelare var slöseri med de ekonomiska resurser som klubbarna istället borde lägga på juniorer.
Nu ser jag annorlunda på saken. Hade till exempel Solna TK:s juniorverksamhet vuxit på det fantastiska sätt som skett om det inte varit för A-lagets fantastiska resa från division IV till Elitserien på fyra år? Jag tror inte det. Utländska spelare som Oscar Otte och Pavol Cervenak kommer att förbli okända ute i tennis-Sverige och deras namn lockar inte en enda åskådare annat än i Solna Tenniscenter – men där har de blivit stora förebilder för mängder av unga killar och tjejer.
Plötsligt har dessa ungdomar fått en dröm att en dag få representera den egna klubben i Elitserien.
På samma sätt fungerar det säkert i ett stort antal klubbar vars egna förmågor ännu inte på långa vägar räcker till för spel i den högsta serien.

Läs Magnussons blogg här
Åke Magnusson skriver också om de två svenska spelare som var med då Solna TK tog emot Upsala TK:
”Därtill kan läggas att de två svenskarna är föredettingar, för all del med hög spelstyrka och stora tillgångar för elitserien. Ingen skugga faller över dem”.
Jag talade tidigare i dag med en klok man som uttryckte det ännu bättre:
”Problemet är inte de som spelar utan de som inte är tillräckligt bra för att få spela”.
Mitt i prick.
Den för svensk tennis bistra verkligheten är ju att ett antal unga spelare som beskrivs som framtidshopp antingen inte platsar i laget eller inte räcker till då de möter spelare som lagt av för flera år sedan eller åtminstone inte satsar tillnärmelsevis lika hårt som då de själva drömde om att bli proffs.
Jacob från bästa sidan
•För tio år sedan nådde nu 36-årige Jacob Adaktusson sin högsta rankning i karriären. Han låg då 214. Jacob har förlorat endast en av sina fem singlar i årets serie– då har han ändå oftast spelat andrasingel – och i par med Tobias Blomgren är Jacob obesegrad i dubbel hos tabellfemman Trollbäckens TK.
•Filip Prpic, 34 år, har 5-0 i singlar för sitt Solna TK.
•Att Fair Plays Pablo Figueroa, 31 år, håller ungdomarna stången vet vi från svenska touren och det är likadant i serien.
•Trots att han inte tränat på ett år tyckte 34-årige Joachim ”Pim-Pim” Johansson att det räckte med att slå 30 servar för att han skulle vara redo att göra säsongsdebut i Elitserien. Att han var det fick hårdsatsande Jonathan Mridha känna på i derbyt mellan Salk och KLTK.
Listan på föredettingar som piskar upp unga talanger kan göras betydligt längre än så och det går naturligtvis inte i linje med de optimistiska tongångarna om att svensk herrtennis är på g.
Och som sagt: Problemet är inte de som spelar utan de som inte är tillräckligt bra för att få göra det.

6 kommentarer:

 1. Utan att ha någon större insyn i Solna TK vågar jag gissa att juniorverksamhetens tillväxt skedde oavsett resan från division 4 till Elitserien. I vilket skede skulle annars det största klivet ha skett? När Solna TK gick upp i Elitserien? För inte bryr sig en enda knatte om huruvida laget ligger i division 2 eller 3?

  Kanske är både Jonas och jag för gamla för att ha koll på vad dagens ungdom går igång på. För att fortsätta i antagendens fotspår så tror jag dock att de INTE går igång på Otte och Cervenak, i alla fall inte så att det på något sätt påverkar deras framtida engagemang i tennis.

  Däremot tror jag det måste vara demoraliserande att vara bland de 10-15 bästa i en klubb och veta att även om jag utvecklas så mycket att jag är trea eller fyra i klubben så kommer jag förmodligen ändå inte få spela i Elitserien eftersom min klubb kommer korttidshyra en tjeck eller tysk som är lite vassare än jag.

  Att spelare som Adaktusson, Berta och Pim-Pim spelar tror jag däremot är ytterst inspirerande. De har åtminstone en anknytning till klubben.

  SvaraRadera
 2. Helt enig med Christian! De utländska futurespelarna gör inget positivt för intresset för elitserien. Tvärtom då de minskar den lokala förankringen.

  SvaraRadera
 3. Kan tycka att om man är en satsande junior så borde inte spel i elitserien vara avgörande eller demoraliserande...möjligen att det kan vara ett litet delmål på vägen. Platsar du inte så får du träna och utvecklas mer till nästa år. Spelar ingen roll vad spelarna heter eller var de kommer från. Om du satsar på att bli en spelare som kan leva på sin tennis så är detta isåfall en liten parentes i karriären att du inte fick spela elitserien när du var 17-19år.
  Man kan kan fråga sig hur bra landslaget i fotboll,hockey,handboll mm skulle vara om man inte plockade in utländska spelare i lagen utan satsade på svenska juniorer... bättre eller sämre?!
  Det handlar om elitidrott och man måste förstå att klubbar kommer vilja försöka vinna!
  Sen är det ju tur att andra länder som t ex Tyskland inte resonerar som vissa i sverige för många av våra bästa svenskar är ju beroende av de pengar de kan tjäna genom att spela serietennis utomlands! It goes both ways!!

  SvaraRadera
 4. Konstig jämförelse med lagsporter, Andreas. För det första är vinna extremt mycket viktigare för en klubb i SHL än i tennisens Elitserie, för det andra är det rätt ovanligt med hockeymatcher där 80% av spelarna är utländska.

  Tyska Bundesliga i tennis är så mycket större än den svenska motsvarigheten att det inte riktigt går att jämföra. Men det är klart det är bra om svenska spelare kan dryga ut kassan där.

  SvaraRadera
 5. Jag tror för övrigt att svensk hockey och fotboll förbättras av utländska spelare kommer hit men de spelar ju hela säsongen med varandra.

  Otte har en career high ranking på strax över 400, varför skulle hans närvaro under 7-14 dagar per år ha någon effekt på Solnas spelare? Möjligtvis kan han tipsa om billigt boende när man spelar Tyskland F17...

  SvaraRadera
 6. Det är knappast 80% av herrspelare som är utländska i en elitsatsande tennisklubb! Möjligtvis kan det vara det av de son blir uttagna att spela. Det innebär att Några juniorer inte får möjlighet att spela matcherna men vara med å träna, samma som i ett hockeylag tex...
  Så länge inte kval till futures å liknande fylls av satsande juniorer så kan ju inte matcher i elitserien vara det som avgör. Vilja eller bekvämlighet?!
  Sen det där med lokal förankring... Hur många av de svenska spelarna byter inte klubb fram å tillbaka?!
  Är du medlem i klubben må så vara för 14 dagar per år så e du lokal!
  Vill du att din klubb ska vinna/spela i eliten så måste ju klubben göra det som den kan för att få förutsättningar för det. Sen om spelaren heter Andersson eller Otte spelar ingen roll.
  Sen förstår jag resonemanget... Det är inte det. Men jag tycker inte man kan klanka ner på de klubbar som väljer en alternativ väg.
  Ska elitserien bara vara ett tillfälle för juniorer att bli uppiskade av fd spelare... Då är intresset för alla förutom de mest inbitna tennisfanatikerna helt borta!
  Hellre att våra lovande juniorer får stryk av en satsande utlänning än av äldre spelare som avslutat sina satsningar för länge sedan! Om inte så får ju serien ett löjes skimmer över sig!

  SvaraRadera