torsdag 10 november 2016

Tennisvärlden hyllar Norman och det är bara att stämma in i lovorden över succécoachen


Deras samarbete har bland annat resulterat i tre Grand Slam.titlar
Magnus Norman är ATP-tourens bäste coach.
Den 40-årige värmlänningen har röstats fram av sina coachkollegor och tilldelas utmärkelsen under det förestående ATP-slutspelet i London.
Magnus Norman har gjort ett enastående jobb med schweiziske världstrean Stan Wawrinka som i US Open spelade hem karriärens tredje Grand Slam-titel och som under säsongen tagit totalt fyra titlar vilket är tangerat personbästa av fjolårets notering.
Utmärkelsen årets coach är ny för i år och ATP-coacherna hade röstat fram en toppkvintett med Norman, Mikael Tillström (Gael Monfils), Ivan Lendl (Andy Murray), Gunter Bresnik (Dominic Thiem) och Emmanuel Planque (Lucas Pouille).
Att Magnus fick flest röster i det slutliga avgörandet bara understryker den oerhörda respekt han åtnjuter bland kollegorna och på tenniscirkusen i övrigt.  Tänk bara: Andy Murray har i år blivit världsetta, tagit en Grand Slam-titel och OS-guld - att coacherna ändå tycker att Norman gjort ett bättre jobb med Wawrinka än vad Lendl gjort med Murray säger allt.
Den respekten har Norman verkligen jobbat ihop till. Även om den tidigare världstvåan och Paris-finalisten får utmärkelsen för sina insatser under årets säsong tycker jag att man ska se samarbetet mellan honom och Wawrinka i ett större perspektiv.
Då Norman i början på 2013 tog sin an Wawrinka hade schweizaren fyllt 28 år och på sina 32 tidigare Grand Slam-turneringar två kvartsfinaler som främsta meriter.
Efter det ser hans GS-facit ut så här:
Tre titlar, Australian Open 2014, Franska mästerskapet 2015, US Open 2016.
Fyra semifinaler.
Wawrinka har tagit till sig Normans råd
På sammanlagt 14 turneringar har den nu 31-årige schweizaren vid bara fyra tillfällen fallit bort före kvarten.
Utöver det har Wawrinka på ATP-touren under samma period skördat oerhört mycket större framgångar sedan Norman kom in i bilden:
Innan dess hade Wawrinka tagit tre titlar i 250-turneringar, alltså kategorin med ATP-tourens minsta tävlingar. Sedan samarbetet började har schweizaren tagit 12 titlar varav tre med Grand Slam-status och en Master-titel.
Den nuvarande världstrean låg 17 på rankingen då samarbetet inleddes, en månad senare var han topptio och där har den nuvarande världstrean varit bofast undantaget en vecka i maj 2013.
Jag är otroligt glad för Magnus skull och är inte det minsta förvånad över att han nått världstoppen som både spelare och coach. Från hans tidiga tonår följde jag Magnus i artikelserien ”Game, set och...?” och frånsett Björn Borg och Ingemar Stenmark är det ingen idrottare som vad gäller envishet och passion gjort ett lika starkt intryck som filipstad-sonen.
Norman, Nicklas Kulti och Mikael Tillström på GTG
I mitten på 2000-talet skrev vi tillsammans med journalisten Patrik Cederlund ”Tennis off the record” i vilken Magnus i ett starkt och rörande kapitel skrev om hur det var att efter idrottskarriären sätta sig på skolbänken.
Det gör han fortfarande ibland. Ja, kanske inte bokstavligt då men han försitter inga tillfällen att skaffa sig ny kunskap för att utvecklas ytterligare.
Magnus var initiativtagare till Good to Great som under hans, Nicklas Kultis och Mikael Tillströms ledning vuxit fram som en av världens bäst ansedda tenniskademier och som kan bli guld värd för de svenska talanger som behöver uppbackning av internationell toppklass för att kunna förverkliga sina proffsdrömmar.
Är övertygad om att Magnus tycker att han det uträttat inte är speciellt märkvärdigt och att han istället för att se tillbaka på det som varit blickar fram mot det som ska göras i framtiden.
Men han glömmer inte sina rötter och de som hjälpt honom på vägen. I sin blogg skrev Norman så här för en tid sedan då det stod klart att hans tidigare coach Fredrik Rosengren inte skulle få förlängt avtal som Davis Cup-kapten:
Hyllar "Fidde" med fina ord
I wish that my ex-coach and current Davis Cup captain will have some great results in the end of his term as the captain. There are many people who has an opinion about Swedish Tennis but not many people are willing to actually do the dirty work. Fidde with his knowledge and experience is not afraid of getting his hands dirty and I will always respect him for that. Thank you for what you did for me and my career. I will always be grateful. I will always remember. Thank you for what you have done for Swedish Tennis”.
De orden säger väldigt mycket om vilken betydelse Magnus Norman anser att Rosengren haft för honom och för svensk tennis.
Men de säger minst lika mycket om Magnus Normans person.

3 kommentarer:

 1. Fantastiskt rolig läsning!
  Jag tycker Magnus verkligen förtjänar att bli utnämnd till ATP-tourens bäste coach!
  Otrolig kille med sitt engagemang!

  SvaraRadera
 2. Alla lovande juniorer till GTG !
  Betala 300.000:-/år och du blir en världsspelare.
  Tillström & Norman har ju fantastiska referenser på att göra svenska juniorer till världsspelare..... eller ?

  SvaraRadera