onsdag 7 december 2016

Djup splittring i Tennis Syd- personal har sagt upp sig och i styrelsen råder oenighet


Challenge 1 december Läs här!
Det är kaos i Tennis Styd.
Den tidigare så starka regionen har under åren ofta och med rätta hyllats för sin verksamhet men nu råder en djup inre splittring som riskerar att få svåra konsekvenser för det fortsatta arbetet.
Se bara:
•Personal har sagt upp sig i protest mot hur processen gick till då Svenska tennisförbundets tidigare sportchef Johan Sjögren anställdes som ny verksamhetschef i Tennis Syd.
•Det var långt ifrån en enhällig styrelse som beslutade att anställa Sjögren men Fair Plays starke man, klubbdirektören Janne Immonen, var den ende som reserverade sig mot beslutet.
Lita på att känslorna kommer att svalla på kvällens möte i Jönköping och att det ska inte hållas för otroligt att en eller flera ledamöter inom kort lämnar styrelsen.
Personal har redan sagt upp sig, bland dem Pontus Bergevi som tillsammans med Ola Mårtensson dragit det tunga lasset tillsammans med tidigare verksamhetsansvarige Christer Sjöö som nu är generalsekreterare i förbundet.
Då det stod klart att Sjöö skulle lämna regionjobbet föreslog Bergevi & Co ett delat ledarskap för den nya organisationen. Men personalen känner sig totalt överkörd i processen och menar att styrelsen inte tagit minsta hänsyn till de anställdas åsikt.
Detta är mer än anmärkningsvärt och visar att en del personer i styrelsen lever fjärran från den verklighet där arbetet bedrivs.
Det handlar om en liten men mycket stark stab som under åren byggt upp en nära relation med klubbarna i regionen och som utvecklat ett mycket framgångsrikt samarbete med Ready Play – Växjöakademin som drivs av Stefan Edberg, Carl-Axel Hageskog och Magnus Larsson.
En reaktion därifrån kommer knappast att låta vänta på sig om inte styrelsen redan efter kvällens styrelsemöte kommer med någon form av lugnande besked till sina samarbetspartners.
Det tar lång tid och kräver såväl kunskap som stora personliga insatser för att få en organisation att fungera på sättet som Tennis Syd gjort.
Däremot kan allt raseras oerhört snabbt och jag befarar att det är vad som nu håller på att ske.
Den 9 januari nästa år tillträder Johan Sjögren som verksamhetschef.
Även om de anställdas protest inte är riktad mot Sjögrens person utan mot styrelsen och dess sätt att sköta processen blir förbundets tidigare sportchef ändå en av huvudpersonerna i denna såpa.
Ändå har han bara sökt ett jobb och fått det.
Därför tycker jag synd om Johan Sjögren.
Men hur jag än vrider och vänder på saken framstår det som en gåta hur han kunde få ett jobb som handlar om klubbutveckling.
Det är en vit fläck på Sjögrens cv.
Det går att räkna upp ett stort antal personer bara i Tennis Syd som under lång tid jobbat med klubbutveckling och kan ämnet långt bättre än elitorienterade Sjögren.
Ett gammalt minne dök upp under dagens samtal med en person som sa att Johan Sjögren säkert kan lära sig detta med klubbutveckling.
På SvD fick vi en chefredaktör som i sitt första tal till personalen sa:
”Jag kan ingenting om tidningsbranschen men ser fram emot att få lära mig det här yrket”.
Om han lärde sig något ska jag låta vara osagt - han tillförde i alla fall ingenting och efter två år var han borta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar