fredag 30 januari 2015

Serena Williams är största hotet mot sig själv i finalen


När världens två bäst rankade spelare möts kan det tyckas upplagt för en jämn och oviss rysare.
Så inte när det handlar om de senaste årens situation i damtennis.
Så alltså inte heller i lördagsmorgonens final i Australian Open.
Så överlägsen är Serena Williams nämligen tvåan Maria Sjarapova.
Visst kan ryskan bryta den tio år och 15 matcher långa sviten av förluster mot Williams men då krävs att den 33-åriga amerikanskan:
•Skadar sig eller har starkt nedsatta krafter på grund av förkylningen som besvärat henne under de 13 dagarna på Melbourne Park.
•Blir så nervös att hon underpresterar kraftigt.
Visserligen säger Williams i intervjun att hon har roligt på banan och utåt förefaller hon inte det minsta bekymrad över att favorittrycket ska bli en belastning.
Men vi har under de senaste åren sett hur Williams drabbats av gummiarm vid flera tillfällen. Eftersom hon är så överlägsen konkurrenterna vinner hon oftast på även 60-70 procent av sin kapacitet vilket dock inte räcker om Sjarapova gör en bra match.
Att Williams nerver börjat spöka på senare år är intressant. Samma sak ser vi ju hos jämngamle Roger Federer.
Kanske är förklaringen så enkel att all rutin och alla tunga meriter inte uppväger det faktum att deras karriärer närmar sig slutet. De vet att de inte kommer att få så många fler möjligheter att ta Grand Slam-titlar.
Ja, tipset att Federer kommer att stanna på 17 Grand Slam-titlar känns definitivt inte vågat men Williams framtid är mer svårbedömd. En seger i Melbourne skulle ge henne en 19:e titel i dessa sammanhang och då återstår ”bara” fyra för att hon ska överträffa Steffi Graf och bli segerrikast i historien.
Det är ett av Serena Williams stora återstående mål.
Just vetskapen att hon inte har så många år på sig för att nå målet ökar risken för att den mentala pressen får henne att spela långt under normal nivå.
Där ligger Maria Sjarapovas chans att på söndagen ta en sjätte Grand Slam-titel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar