lördag 31 januari 2015

Murrays attityd och serve kan avgöra GS-finalen
Då Andy Murray och Novak Djokovic 2011 första gången möttes i en Grand Slam-final skämde skotten ut sig totalt.
Det skedde just i Australian Open där de båda kompisarna på söndagsmorgonen åter drabbar samman.
I finalen för fyra år sedan vek Murray ner sig efter att ha tappat första set. Med plutande underläpp och gamnacke tjurade han omkring på banan och nonchalerade de 15 000 åskådarna på Rod Laver Arena och miljontals tv-tittare världen över.
Jag skulle bli lika förvånad som besviken om vi får se något likadant igen. Visst har Murray fortfarande ett negativt kroppsspråk men numera bedrar skenet och att han med en tredje Grand Slam-titel inom räckhåll ska tanka – nej, därtill är han nog alldeles för rutinerad och äregirig.
Det var hans tidigare coach Ivan Lendl som fick Murray att förändra attityd. Skotten hade förlorat sina tre första Grand Slam-finaler då Lendl tog över 2012. Ingen vet bättre än Lendl hur sådana trender bryts. Han hade själv förlorat sina fyra första GS-finaler. Men trendbrottet för Murray kom inte direkt under nye tränaren utan det blev förlust även i 2012 års Wimbledon-final. Kanske blev OS-guldet – just på gräset i Wimbledon – den förlösande faktorn för Murray som i US Open skrev in sig som förste brittiske herrsingelsegrare i Grand Slam på 76 år.
Året därpå segrade Murray även i Wimbledon och skador är en stor del av förklaringen till varför han inte spelat någon Grand Slam-final sedan dess.
Förrän nu alltså.
Han slår ur underläge mot världsettan Novak Djokovic som har 15-8 inbördes, vann samtliga deras fyra möten ifjol och som utan tvekan är numret för stor för Murray om båda spelar på sin högsta nivå.
Visserligen är Djokovic inte i närheten av att vara lika överlägsen som Serena Williams är på damsidan men han är i alla fall flera steg före konkurrenterna.
Serben har gått till final i nio av de 17 senaste Grand Slam-turneringarna. Men det finns även siffror som säkert vållar Djokovic och hans team lite huvudbry inför söndagens final. Han har vunnit bara tre av sina åtta senaste Grand Slam-finaler.
Nog med siffror.
SvD 30 januari 2011
Det är bäddat för ett antal timmars fantastisk fest mellan de båda 27-åringarna som redan på juniortiden möttes ofta och utvecklade en vänskap som består.
Hur Murrays serve fungerar blir en viktig faktor. Hans andraserve har blivit lite bättre men utgör fortfarande en svaghet. Får han inte längd på andraserven kommer Djokovic att kunna diktera spelat även i sina returgame.
Men viktigast av allt för Andy Murray blir ändå hans attityd och
offervilja.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar