söndag 1 februari 2015

Drömstart för dem som hoppas få se en Grand SlamSka 2015 bli året då vi får se en spelare ta en Grand Slam?
Att segrarna i Australian Open heter Serena Williams och Novak Djokovic ökar i alla fall möjligheterna.
Åtminstone såg jag inför säsongen inte några andra spelare med potential att spela hem årets samtliga fyra GS-titlar. På herrsidan har det inte skett sedan Rod Laver 1969 och tyskan Steffi Graf svarade för bedriften 1988.
Hur troligt är det då att Williams eller Djokovic når hela vägen?
Föga!
Faktiskt har ingen av dem kommit halvvägs de fem respektive fyra gånger som de tidigare inlett en säsong med seger i Australien (se fakta nedan).
Williams största (enda?) hinder ligger i de egna nerverna medan Djokovic är utsatt för flera yttre hot. Frånsett då Rafael Nadal på gruset i Paris lär skotten Andy Murray bli ett av de största hoten. Även om den tvåfaldige Grand Slam-segraren från Dunblane kroknade såväl fysiskt som psykiskt i finalens fjärde set råder ingen tvekan om att han är tillbaka i toppen för att stanna. Murray menade själv på presskonferensen att han i Melbourne svarat för sin stadigaste Grand Slam-turnering i karriären.
Det har inte Djokovic gjort. Men han är på nivån över de värsta konkurrenterna och stod till slut där med sin åttonde Grand Slam-titel varav fem kommit just i Melbourne där han är segerrikast under proffseran.
Hur har då fortsättningen sett ut för Djokovic och Williams de tidigare år då de i Australian Open tagit ett första litet steg mot en Grand Slam?
Jo, allt har grusats redan i Franska mästerskapet:
För Djokovic på detta sätt:
2008: Semifinal mot Nadal.
2011: Stopp i semi mot Roger Federer. (Efter det segrade Djokovic i både Wimbledon och US Open).
2012: Nadal för svår i finalen.
2013: Nadal igen,  semi denna gång.
För Williams har det sett ut så här:
2003: Semifinal mot Justin Henin.
2005: Spelade inte Paris.
2007: Henin vann kvarten i två raka.
2009: Kvartsfinalförlust mot Svetlana Kuznetsova.
2010. Samantha Stosur satte stopp i kvarten.
Fotnot: 2002-2003 tog Williams en "Serena Slam" med fyra GS-titlar i rad. 2002 segrade hon i Paris, Wimbledon och US Open, året därpå i Australian Open.
4 kommentarer:

 1. Jag blev förvånad när Djokovic i semifinalen mot Wavrinka verkade vara helt oberörd i femte set som han vann med 6-0 mot en utpumpad motståndare. I dagens final mot Murray verkade Djokovic helt slut efter att ha förlorad tiebreaket i andra set. Men sedan såg hans tränare i staben till att han fick två flaskor med dryck av något förunderligt slag. Djokovic spelade bättre och bättre och vann 12 av de 15 avslutande gamen. Kanske fick han vad vi brukar skoja om som "sportdryck m/vet" = gin och tonic.

  Allvarligt talat: Finns det inom världstennisen någon dopningskontroll? Du kanske har ett bra svar?
  Bo
  Red STV

  SvaraRadera
 2. Hej Bo,

  Visst görs det dopningstester men enligt min mening för få oannonserade tester under träningsperioder.
  Tennisen var under många år så ointresserat av antidopningsarbete att IOK hotade att utesluta sporten från OS. Då blev det skärpning.
  Däremot är jag långtifrån säker på att spelare som lämnat positiva dopningsprov stängs av. Andre Agassi berättade i sin bok att han testats positivt men att det hållits hemligt. Magnus Norman, Patrik Cederlund och jag avslöjade i vår bok Tennis off the record (2005) att flera positiva dopningfall smusslats undan.
  Om så sker fortfarande vet jag inte.

  Jonas

  SvaraRadera
 3. Du som väl sett båda matcherna mot Wawrinka och Murray. Anser Du att Djovic är helt ren, dvs att han vinner på enbart bättre kondtion?
  Bo
  Red STV

  SvaraRadera

 4. Ja, det gör jag och i bakhuvudet finns tankarna på att dopningsprov myglats undan.

  SvaraRadera