söndag 8 februari 2015

Edberg är läsarnas favorit men vill inte bli ordförande

I alla läger populäre och respekterade Stefan Edberg skulle vara perfekt som ordförande i Svenska tennisförbundet menar bland annat många Challenge-läsare som här får negativt besked av den forne världsettan. Foto: Arne Forsell, Bildbyrån.

 Mängder av Challenge-läsare har under de senaste veckorna messat och mejlat mig om samma sak:
Att Stefan Edberg bör väljas till ny ordförande i Svenska tennisförbundet.
Jag tycker att det skulle ha varit ett utmärkt val.
Men tyvärr:
- Ordföranden har en viktig roll men nej, den är inget för mig. Jag är redan med och hjälper svensk tennis på de sätt jag vill och kan, säger Stefan till Challenge.
Klara besked från den forne världsettan så valberedningen kan bespara sig det samtalet (om de nu tänkt ringa).
Stefan är precis den typ av ledare som förbundet behöver för att reparera sitt skamfilade rykte.
Han går hem i alla läger och är djupt respekterad i såväl sportsliga kretsar som inom näringslivet. Han är ett stort namn även internationellt och skulle kunna göra smånationernas röst hörd på ett helt annat sätt än vad mindre namnkunniga ledare kan.
Han..., äh, det får räcka där eftersom Stefan ju ändå inte är aktuell.
Stefan Edberg stöttar sedan många år svensk tennis genom sin stiftelse och han driver tillsammans med Magnus Larsson och Carl-Axel Hageskog akademin Ready Play som i Växjö startat ett tennisuniversitet i samverkan med bland annat förbundet.
Eftersom du är så starkt involverad har du naturligtvis extra stort intresse av att förbundet har en bra ordförande och en bra styrelse. Har du några namn?
– Nej, inte så där rakt av. Styrelsen i sin helhet är nog så viktig. En ordförande ska ha kontakter, kanske vara ett namn och kunna agera också internationellt.
Idrottsrörelsen är under förändring, är det dags med en arbetande ordförande?
– Nja, det är nog inte nödvändigt. Det viktiga är att han eller hon har passion för tennis.
Du är alltid diplomatisk och försiktig med orden, hur har du tänkt kring att Stefan Dahlbo suttit kvar fyra år efter det att han delgavs misstanke om grov ekonomisk brottslighet? 
– Det finns ju olika aspekter på det. Jag känner Stefan, kanske inte riktigt väl, men jag känner honom. Han kan en hel del tennis och är intresserad av tennis och har kontakter där, så på den biten är det okej.
– Visst är det frågetecken med var han befunnit sig i HQ-fallet och det skapar en viss oro. Det är ett minus hur man än vrider och vänder på det. Så det finns både plus och minus. Kanske har det tidigare inte funnits någon ersättare. Men det har ju varit klart under en tid att Stefan ska avgå och ja, det är väl dags nu i alla fall.
 Till sist, hur ser ditt och Federers samarbete ut för resten av säsongen?
- Vi fortsätter som förra året, möjligen i något mindre omfattning. Vi har just avslutat Australian Open och inte gjort klart exakt vilka veckor vi kör resten av året.

1 kommentar:

  1. I över tio år har SvTF vurmat om att få in folk med "näringslivserfarenhet" och tillhörande "näringslivskontakter" på ledande befattningar, i styrelse och som generalsekreterare. Ibland, som nu letar man kända "namn"... Resultatet ekonomiskt och sponsormässigt har varit klent. Samtidigt har flera av dessa människor inte förstått tennis och/eller idrotten.
    Därför är mitt förslag - in med folk med genuin tennisledarerfarenhet. Det får för mig vara vilken doldis som helst men de skall ha förtroende i tennissverige. Sen kan vi börja göra saker rätt och saker vi kan stå för - då kommer ev sponsorerna tillbaka?! Börja i andra änden. Med det sagt vill jag också be er läsa boendeort/klubbtillhörighet på dagens styrelse, valberedning och kansli... Det är en enorm koncentration på 08, 031 och 040-området. Dvs ställen där det mesta tennisspelet sker men inte det bästa då alla stjärnor fortsatt är uppväxta på landet... Alltså bör ledarna även rekryteras därifrån?

    SvaraRadera