fredag 27 mars 2015

Alla drömfinaler till trots ropas det efter nya ansikten


”Tror du verkligen att någon i Sverige är intresserad av ytterligare en final mellan Federer och Djokovic”?
Fick frågan inför förra veckans final i Indian Wells och fick mig också en tankeställare.
Djokovic-Federer är i mina ögon en drömfinal. Publiken och miljontals tv-tittare garanteras några timmars fantastisk underhållning från två av idrottsvärldens största artister.
Mötet i Indian Wells var deras 38:e och oavsett hur många fler det blir går det inte att se sig mätt så länge de presterar på så hög nivå som vi vant oss vid.
Här ett litet smakprov från finalen:
Samtidigt: personen som undrade om någon i Sverige numera är intresserad och som tycker att det gått slentrian i dessa möten är långtifrån ensam om åsikten. Jag hör ofta från mycket idrotts- men måttligt tennisintresserade vänner att de numera sällan tittar på tennis eftersom det alltid är samma spelare som tar de tyngsta titlarna.
Det är svårt att säga emot. Endast fyra av de 44 senaste 1000-titlarna - det spelas nio sådana turneringar varje år -  har hamnat utanför toppkvartetten Djokovic, Federer, Rafael Nadal och Andy Murray (se fotnot). Också i Grand Slam har de dominerat stort även om det där blev fyra olika segrare förra året. Stanislas Wawrinka snuvade kvartetten på segern i Australian Open och i US Open gjorde Marin Cilic och Kei Nishikori finaldebut i dessa sammanhang.
Eftersom Nishikori inte var mentalt mogen uppgiften blev det en så dålig final att säkert även de som efterlyser nytt blod i tennistoppen längtade efter de gamla välkända nunorna som lyfter sig då det gäller som mest.
Om Milos Raonic och Grigor Dimitrov lägger den förmågan till sina register (där Raonic också måste utveckla servereturerna) kommer de att bli två av toppkvartettens tuffaste utmanare redan i år. Då får tennisen de där nya fräscha ansiktena som gör att även personer utanför skaran ”tennisnördar” bänkar sig framför tv:n då det är dags för Grand Slam- och 1000-turneringar.
**
Federer saknas i den pågående 1000-turneringen i Miami. Den 33-årige schweizaren väljer att istället träna på grus och kommer att spela fler grusturneringar än normalt inför Franska mästerskapet. Nu spelar det förstås ingen roll hur bra Federer än förbereder sig på underlaget, ska han ta sin andra Paris-titel krävs att Nadal är skadad eller sjuk.
**
Robert Lindstedt/Jürgen Melzer har en svår första uppgift framför sig i sitt nya samarbete: Novak Djokovic/Janko Tipsarevic.

**
Sverigeettan Johanna Larsson möter i andra omgången 11-rankade tjeckiskan Lucie Safarova som inte tappat set på deras två tidigare möten.
**
Fotnot: De fyra utanför topp-4 som segrat i någon av de 44 senaste 1000-turneringarna: Robin Söderling i Paris 2010, David Ferrer i Paris 2012, Stanislas Wawrinka i Monte Carlo 2014, Jo Wilfried Tsonga i Toronto 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar