måndag 30 mars 2015

"Jag är ängslig på banan" - Nadal tvivlar på sig själv


Världstrean Rafael Nadal har börjat tvivla på sig själv.
- Jag är ängslig på banan och blir nervös på de viktiga poängen, berättar spanjoren efter sin sorti redan i tredje omgången i 1000-turneringen i Miami.
Nadal stod inte alls att känna igen mot landsmannen Fernando Verdasco och föll med 6-3 i skiljeset.
Nadal och de andra toppspelarna brukar höja sig i avgörande lägen men nu gick hans spelnivå istället ner. Att 28-åringen från Mallorca förvaltade endast tre av sina tolv breakbollar är bara ett i raden av exempel.
Frågan är om Nadals mentala svacka är av tillfällig natur eller om han hamnat i en ond spiral av samma slag som bland andra Roger Federer och Serena Williams.
De båda 33-åringarna har under de senaste åren spelat betydligt mer spänt på viktiga poäng än vad de gjorde tidigare i karriären. Man kan tycka att deras rutin skulle tala för motsatsen men förklaringen är kanske så enkel att båda känner att de inte får så många fler chanser att ta tunga titlar.
I Williams fall straffar sig sällan nervdallret eftersom hon är så mycket bättre än konkurrenterna men Federer har förlorat en rad matcher på grund av sviktande nerver.
Rafael Nadal:
- Jag har under min karriär kontrollerat känslorna i 90, kanske 95 procent av matcherna och kommer att lösa detta. Jag vet inte om det tar en vecka, sex månader eller ett år.
Kanske lossnar det redan under den nio veckor långa grussäsongen som inleds nästa vecka. Under perioden spelas bland annat tre 1000-turneringar (Monte Carlo, Madrid, Rom) och Franska mästerskapet där Nadal är ute efter sin tionde titel och den sjätte i rad. (Hans enda förlust i turneringen kom 2009 mot Robin Söderling).
Nadal har tagit 46 av sina 65 titlar på favoritunderlaget, senast i februari då han i Buenos Aires 250-turnering bröt en nio månader lång titeltorka.
Börjar Rafael Nadal inte tro på sig själv under grussäsongen finns det anledning att börja spekulera i att hans storhetstid är över.
Men först då.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar