tisdag 24 mars 2015

Obegriplig skadeglädje över Elias Ymers flytt från Sverige

Elias Ymer väljer att köra ett eget race

Sverigeettan Elias Ymers flytt från akademin Good to Great framkallar skadeglädje på sina håll i tennis-Sverige.
Exproffsen Magnus Norman, Nicklas Kulti och Mikael Tillström har lockat gräddan av Sveriges framtidslöften till akademin, sticker inte under stol med att den är kommersiell och har signerat guldkantade sponsorkontrakt samtidigt som bland andra Svenska tennisförbundet kammat noll. Good to Greats framgångar har stuckit i ögonen på många. Såväl på sms som i mejl har jag under dagen fått bevis på att det finns en rad personer i svensk tennis som gottar sig åt att akademin förlorar sin ledstjärna efter den nu pågående 1000-turneringen i Miami (där Ymer är klar för andra omgången i kvalet).
Jag kan under inga omständigheter förstå skadeglädjen. Oavsett vilken roll olika aktörer har borde alla ha svensk tennis bästa för ögonen.
Blir själv överraskad , fundersam och aningen orolig av 18-årige Ymers val att lämna Sverige för att istället ha sin bas på akademin 4 Slam Tennis i Barcelona. Ymers coach blir spanjoren Galo Blanco, 38-årigt exproffs (rankad 40 som bäst) som under många år coachade nuvarande världssexan Milos Raonic.
•Överraskningen: Uppbrottet kommer utan minsta förvarning. Ymer har utvecklats stadigt under sina år på GTG. Vid den här tiden förra året var han rankad 788. I dag är han 195:a efter att bland annat ha kvalat in i Australian Open. Sverigeettans utveckling har till och med gått snabbare än förväntat och i likhet med övriga unga talanger mår han på sikt bäst av att skynda långsamt.
•Funderingarna: Vad är syftet med flytten? Att under Blancos ledning göra samma resa som kanadensaren Raonic gjort? Det kommer inte att ske. Elias har alla förutsättningar att nå topp-100 men han saknar det – typ kanonserve, forehandslägga, extremt bra fotarbete – som kännetecknar en framtida fixstjärna.
•Oron. Elias Ymer väljer att köra sitt eget race. Det är ingen tillfällighet att han har Mike Tyson och Zlatan som förebilder - ”jag gillar deras inställning. De går sin egen väg”. I sig är det inget fel med fixeringen vid det egna jaget utan kanske till och med nödvändigt för att lyckas. Men för en fortfarande fjunig tonåring handlar mycket om att se och lära av de som redan gjort den resa han nu själv står inför.  Förhoppningsvis har jag fel men det verkar inte som Elias Ymer lyssnar annat än då han vill.  Hur blir det med hans framtid i Sveriges Davis Cup-lag? Personkemin mellan Ymer och DC-kapten Fredrik Rosengren stämmer inte men så här långt har den unge talangen ställt upp då landslaget kallat.
Jag tar inte för givet att det blir så även i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar