lördag 18 april 2015

Djokovic kan skriva historia - Nadals oro var befogad

Titel i Indian Wells, Miami - och Monte Carlo?
Världsettan Novak Djokovic kan på söndagen skriva tennishistoria i Monte Carlo.
Med finalseger mot Tomas Berdych blir nämligen den 27-årige serben förste spelare att segra i de tre första Masters-turneringarna.
Allt talar för att han ska lyckas med uppgiften. Djokovic är själv i kanonform och med sin stora allroundskicklighet är han en mardröm för den stereotypt spelande tjecken som gått segrande från endast två av deras 20 matcher. Visserligen står det 1-1 på grus men nej, för att Berdych ska snuva världsettan på Monte Carlo-titeln krävs att Djokovic har en mycket svart eftermiddag.
Han har på sina fyra matcher fram till finalen inte varit i närheten av setförlust och tappat bara 18 game, sex av dem i dagens semifinal mot gruskungen Rafael Nadal.
Eller kanske rättare: före detta gruskungen Nadal.
Vi ska i och för sig inte dra alltför höga växlar på Djokovic seger (6-3, 6-3) inför resten av grussäsongen men kan konstatera att han i alla fall nu är minst en klass bättre än Nadal på grus. Spanjoren hade i första set fördelsboll fram till 3-0 med dubbelbreak men även i dessa inledande game kändes det som att matchen låg i händerna på Djokovic som sällan är på tå redan från första boll.
Nadal uttryckte inför turneringen oro för sin form och även om han brukar skruva ner förväntningarna på sig själv låg han nu ovanligt lågt i förhandssnacket. Avancemanget till semifinal kan nog ha reparerat lite av det sargade självförtroendet men insatsen mot Djokovic visade att spanjoren inte är sitt bästa jag ens på favoritunderlaget.
Säkert spelar det in att han har en ny racket. Den ger mer kraft och mer spinn men priset han får betala är sämre bollkontroll. Det märktes i semifinalen där Nadal bjöd på en hel del poäng av slaget vi ytterst sällan ser från hans sida.
Men han har fortfarande gott om tid att hitta toppformen till Franska mästerskapet där han är ute efter sin tionde titel.
Jag hoppas att Novak Djokovic segrar i Paris. Med det skulle han vara halvvägs till en Grand Slam och eftersom serben spelar i en egen division kan han mycket väl bli förste herrspelare sedan Rod Laver 1969 med att ta en Grand Slam.
**
Rebecca Peterson föll i raka set
Det krävs en bragd för att Sveriges Fed Cup-lag
ska hänga kvar i World Group II. Slovakien leder med 2-0 inför söndagens avslutning med två singlar och en dubbel. Rebecca Peterson föll med 6-3, 6-3 mot hemmaettan Anna Karolina Schmiedlova men hade definitivt sina chanser. Rebecca räddade vid 3-5 i första en setboll och hade därefter möjlighet att bryta tillbaka. I andra set hade hon breakboll till 4-2. Debuterande Susanne Celik föll med 6-2, 6-0 mot rutinerade Daniela Hantuchova.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar