fredag 17 april 2015

Nya ansikten får möjlighet att visa framfötterna i FC


Dressed for success. Kapten Lars-Anders Wahlgren med Ellen Allgurin, Susanne Celik, Rebecca Peterson och Cornelia Lister. Förevigade av sportchefen Johan Sjögren.
Sällan tidigare har ett svenskt  Fed Cup-lag varit lika orutinerat och så svagt på papperet som det i helgens bortamatch mot Slovakien.
Svenska singelettan Susanne Celik, 20 år, är rankad 221 och står inför sin FC-debut.
Tvåan Rebecca Peterson, 19 år, ligger 235:a och föll tidigare i år i sin singeldebut i dessa sammanhang.
Slovakiens båda singelspelare är topp-50.
Även om det är hjärta och inte hjärna som ger hopp om jätteskräll ser jag med spänning fram emot matchen. Det är nämligen första gången Sveriges lag består av spelare enbart från den yngre generationen, den som om några år ska bära laget på samma sätt som Sofia Arvidsson och Johanna Larsson gjort under en följd av år.
Larsson är skadad och Arvidsson lämnade återbud eftersom hon vill fokusera på sin egen karriär. Normalt är det inte ett skäl som försvarar återbud till landslaget men i det här fallet finns minst två anledningar att inte vara kritisk:
•Arvidsson har under åren varit så laglojal att hon fått utmärkelse av Internationella tennisförbundet (ITF) och är mer än någon annan unnad möjligheten att se till sitt eget bästa för att få fart på karriären igen.
•Hon är fjärde bästa svenska på rankningen och eftersom grus är Arvidssons sämsta underlag hade hon knappast tagit en singelplats ens efter Larssons återbud.
Borde redan ha fått debutera
Att Celik och Peterson nu saknar en rutinerad spelare att luta sig mot ger dem ett större ansvar vilket under helgen kan visa sig vara betungande eller upplyftande – oavsett vilket kommer båda i framtiden att ha stor nytta av den erfarenheten.
Att som Celik vara singeletta och debutant innebär en dubbel press och hon har den i onödan. 
Celik var med i laget som tidigare i år förlorade mot Schweiz och borde ha fått göra debut redan då. Men trots att matchen redan var förlorad valde FC-kapten Lars-Anders Wahlgren att i sista stund byta det nominerade dubbelparet Celik/Arvidsson mot Larsson/Peterson.
Det är ingen jättestor sak men visst hade den betydelselösa dubbeln varit ett utmärkt tillfälle för Celik att få debuten avklarad.
Slovakien saknar sin stora stjärna Dominika Cibulkova som är skadad. Singeletta är Anna Karolina Schmiedlova som för bara några veckor sedan tog sin första WTA-titel och på sin 46:e-plats har karriärens bästa rankning. Men hon är bara 20 år, har spelat endast två singlar i Fed Cup och gör nu debut på hemmaplan. Detta kombinerat med att hon gäller som storfavorit i sina singlar kommer att innebära en rejäl test av Schmiedlovas mentala styrka.
Desto mer rutin har tvåan Daniela Hantuchova som fyller 32 år om några dagar och som för tolv år
Har mer rutin än de övriga ihop
sedan var femma på världsrankingen där hon i dag ligger 49. Hon tog tidigare i år sin sjunde WTA-titel och har spelat 28 Fed Cup-matcher sedan debuten 1999.
I dubbel har Wahlgren nominerat Ellen Allgurin/Cornelia Lister som både fyller 21 år i maj. Allgurin har några skadefyllda säsonger bakom sig och spelade sin senaste FC-match för tre år sedan. Lister är debutant och kallades in då Larsson lämnade återbud. Det skulle förvåna stort om den nominerade duon inte ersätts eller åtminstone spräcks i det fall den avslutande dubbeln på söndag avgör vilket av lagen som tvingas lämna World Group II.
Slovakien mönstrar dubbelparet Hantuchova/Jana Cepelova.
**
Erik Samuelsson blev under några timmar arton år äldre i går. Ja, fast tack och lov bara här på bloggen och på grund av mitt slarv – sorry - då 1997 blev 1979 i artikeln om GLTK:s nya team. Erik är en av sex spelare i teamet och alltså född 1997.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar