fredag 10 april 2015

Skönt att Mona Sahlin diskvalificerade sig själv

SR:s hemsida då Sahlin valts in i RS

På måndag presenterar valberedningen sitt förslag till ny ordförande i Riksidrottsförbundet (RF) efter Karin Mattsson Weijber.
Att det inte blir Mona Sahlin som tar över är känt sedan länge men det har inte framkommit varför socialdemokraternas tidigare partiledare förvandlades från stekhet till iskall. Det tänker jag berätta här.
Då Sahlin 2013 valdes in i Riksidrottsstyrelsen (RS) var tanken att hon efter några år där skulle ta över som RF-ordförande.
Sahlin har vanan att leda en stor organisation, ett brett kontaktnät, ett förflutet som idrottsminister (2000-2003) och var redan på 1980-talet regeringens representant i RS.
I RS-styrelsen fick hon möjlighet att närmare sätta sig in i sakfrågorna och efter några år skulle Sahlin ha förankrat sitt namn i den svenska idrottsrörelsen.
Så var planen.
Rösterna som invände att hennes starka band till socialdemokraterna inte var bra för en oberoende idrottsrörelse överröstades av dem som menade att Sahlin genom sin koppling till politiken bland annat skulle se till att det statliga stödet till idrotten ökade.
Så här sa Sahlin till Radiosporten sedan hon valts in i RS:
” Jag känner mig hedrad och tycker att det är fantastiskt att få jobba med idrotten. Jag vet hur det går till i maktens korridorer och har ett brett kontaktnät som jag hoppas kunna få använda. Jag brinner verkligen för att ta fighten mot främlingsfientligheten och rasismen”.
Snart visade det sig att Sahlin inte alls brann för sin uppgift utan under det första året istället ofta lyste med sin frånvaro då styrelsen sammanträdde. Att Sahlin nischade sig på hbtq-frågor och främlingsfientlighet försvagade hennes position ytterligare. Även om hennes två hjärtefrågor är viktiga upplevdes Sahlin som så ointresserad av övriga frågor att hon blev omöjlig som RF-ordförande.
Därför hjälpte det inte att hon under senaste året varit mer aktiv i RS-styrelsen. Förtroendet var då redan förbrukat. Att det till valberedningen inte ens kommit in förslag på Mona Sahlin som ny RF-ordförande säger allt.
Jag är glad för det och det bör också den svenska idrottsrörelsen vara.

En person som tycker att svenska IS-terrorister ska curlas istället för straffas har värderingar som inte är förenliga med Fair Play.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar