onsdag 8 april 2015

Sveriges bäste idrottare får inte erkännandet han ska ha

Masters är enda Major Henrik Stenson ännu inte har en topp-10-placering

Vem är Sveriges bästa idrottare?
Jag lägger min röst på golfens världstvåa Henrik Stenson som i morgon peggar upp på årets första Major.
Det är svårt att jämföra utövare i olika idrotter och i synnerhet då att jämföra lagidrottare med individuella idrottare. Men att Stenson är sjumilakliv före blågula stjärnor i mer eller mindre trådsmala idrotter råder ingen tvekan om. I mina ögon utgör Zlatan ende konkurrent och om Zlatan rankats bland världens tre bästa fotbollsspelare och/eller spelat en avgörande roll i ett klubblag som tagit en stor internationell titel hade det blivit platsbyte i toppen.
Men nu har Zlatan inte gjort det och då spelar det ingen roll att fotboll är större än golf där 39-årige Henrik Stenson under de två senaste säsongerna etablerat sig i toppskiktet. Ändå får han i Sverige inte riktigt den uppskattning han förtjänar. Minns att det var likadant med Annika Sörenstam som var ännu mer framgångsrik än vad Stenson hittills varit men i svenska media ständigt hamnade i skuggan av andra. Först i slutet av sin karriär fick Sörenstam ett riktigt erkännande i Sverige.
Varför var och är det så?
En förklaring är säkert att golf sällan sänds på de stora tv-kanalerna (men SVT sänder från Masters som startar i morgon), en annan att det inte varit en OS-sport (blir det i Rio 2016) och en tredje att spelarna som mest visar upp sig på hemmaplan en gång per år.
Vi får alltså inga tillfällen att skapa en relation till Stenson och de andra golfspelarna på samma sätt som vi får med till exempel de ständigt omsvärmade fotbollsspelarna eller med Charlotte Kalla och de andra skidessen som genom Vinterstudion nästan flyttar in i våra vardagsrum.
Vad behövs då för att Henrik Stenson åtminstone ska få uppmärksamheten han förtjänar?
Ja, ett OS-guld skulle definitivt göra susen och bara det faktum att golf finns med på programmet i Rio innebär att sporten kommer att få ett rejält uppsving i media.
En Major-seger skulle ge samma effekt och då ska man ändå komma ihåg att såväl en Major-titel som ett OS-guld i själva verket inte är samma stora bedrifter som den Henrik svarade för 2013 då han blev förste spelare i historien att vinna såväl USA- som Europatourens slutspel.
Henrik Stenson skulle ha varit en av förhandsfavoriterna i Masters som på torsdagen inleds på 
Världsfyran Jordan Spieth
Augusta National och där han – 19.15 - går ut tillsammans med amerikanske världsfyran Jordan Spieth (tvåa i sin Mastersdebut förra året) och dennes 18-rankade landsman Billy Horschel.
Den influensa som däckade Stenson förra veckan har stört ritningarna. Att puttningen stämmer är A och O på Augustas snabba greener. Att Stenson inte fått så mycket tid som han önskar för att hitta känslan i det som genom åren varit hans akilleshäl gör att vi inte ska förvänta oss stordåd.
Men även om det inte lyckas nu skulle det förvåna om Henrik Stenson inte har minst en Major-tiitel på meritlistan då han avslutar karriären.
”Jag spelar kanske fyra, fem är till. Kan jag då vara uppe på leaderborden i två Majors varje år så får jag väl i alla fall möjlighet att knipa någon innan jag slutar”, säger Stenson under vår intervju (se faksimil) där han bland annat berättar om sina tankar inför Masters.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar