söndag 5 april 2015

Kvartetten har sprängts - Djokovic i egen division

Världsettan Novak Djokovic hyllas efter femte titeln i Miami
På ett sätt är det dags att sluta snacka om ”De fyra stora” i tennisen.
I själva verket har ju Novak Djokovic spräckt kvartetten för att spela i en division över sina tre utmanare.
Senaste exemplet fick vi under Masters-turneringen i Miami där den 27-årige serben på söndagskvällen finalbesegrade jämnårige Andy Murray 7-6, 4-6, 6-0.
Liksom många andra tennisjournalister använder jag ofta begreppet ”De fyra stora” eller ”toppkvartetten” i beskrivningen av hur långt före Djokovic, Roger Federer, Rafael Nadal, och Andy Murray är de övriga spelarna på topp-tio.
I sak är det inte fel att skriva så. Se bara: 41 av de senaste 45 Masters-titlarna har tagits av någon i kvartetten. Just i Miami fick spelarna bakom kvartetten ett bra tillfälle att slå sig fram. Federer stod över turneringen för att istället träna på grus och Nadal föll redan i sin andra match. Men det var endast teoretisk hjälp för Tomas Berdych, David Ferrer, Milos Raonic och de övriga – i praktiken underlättade det bara vägen till final för Djokovic och Murray.
Samtidigt som toppkvartettens enorma dominans ofta ges stor uppmärksamhet tittar vi sällan närmare på hur mycket som skiljer mellan de fyra. Visserligen berättar rankningen inbördes ordning men det är också intressant att se hur mycket hur meritlistorna faktiskt skiljer sig åt och det har jag gjort här. Sett till spelarnas karriärer i sin helhet skulle listan naturligtvis ha fått ett annat utseende (vilket framgår av siffrorna inom parentes) men här handlar det om att ge en bild av hur styrkeförhållandet varit mellan dem under de senaste åren.
Jämförelsen är gjord på de 45 senaste Masters-turneringarna, de 17 senaste Grand Slam-turneringarna och på spelarnas matchfacit från 2011 till nu.
Fokuserad som här är han klart bäst
1. Novak Djokovic                               
Grand Slam-titlar: 7 (totalt 8)
Masters-titlar: 17 (22)
Matchfacit: 305-37.
Kommentar: Överlägset bäst meritlista och borträknat från i grusmatcher mot Nadal har Djokovic sin svåraste motståndare i sig själv. Han tappar ibland fokus och spelar då nonchalant, har de många tunga titlarna till trots inte alltid varit de stora matchernas man. Förste spelare i historien som vid tre tillfällen segrar i både Indian Wells och Miami. Inleder på måndagen sin 141 vecka (lika många som Nadal har) som världsetta.

På gruset lär det lossna för Nadal
2. Rafael Nadal. 
Grand Slam-titlar: 5 (14)
Masters-titlar: 12 (27)
Matchfacit 249-44. 
Kommentar: Har i och för sig många poäng upp till världstvåan Federer på rankningen men ändå en digrare meritlista i de största sammanhangen. Fyra av Grand Slam-segrarna har kommit på gruset ”hemma” i Paris. Haft flera längre uppehåll på grund av skador. Inte övertygat under inledningen av denna säsong som nu byter till hans favoritunderlag.                                                                             
 
Historiens störste hänger med i toppen
3. Roger Federer                                        
Grand Slam-titlar: 1 (17)
Masters-titlar: 7 (23)
Matchfacit: 269-55.
Kommentar: Håller fortfarande högsta klass så länge det handlar om matcher i bäst av tre set och kan säkert lägga ytterligare några Masters-titlar till listan. Men för att den 33-årige schweizaren ska spela hem en 18:e Grand Slam-titel måste nog de två svåraste motståndarna vara borta ur bilden. Har till exempel inte besegrat Nadal i bäst av fem set sedan Wimbledon 2007 och senaste Grand Slam-segern mot Djokovic kom i Wimbledon-semifinalen för tre år sedan.   
Murray har stort utrymme att utvecklas

4. Andy Murray 
Grand Slam-titlar: 2  (2) 
Masters-titlar: 5 (9)
Matchfacit: 235-62 
Kommentar: Har en bra bit kvar till topptrion men är också den som har störst utrymme att utvecklas. Skottens andraserve är svag och han spelar alltför defensivt. I Miami-finalen fick vi dock se en offensivare Murray. Två billiga volleymissar sänkte hans humör i första set där han vid två tillfällen var i ledning med break. Murrays coach Amelie Mauresmo får snart hjälp av Jonas Björkman och kanske kan duon få ordning på Murrays nätspel. I finalen fick han inte ens 50-procentig utdelning på sina 26 nätattacker.                                          


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar