fredag 8 maj 2015

Höjda prispotter ger fler möjlighet att fortsätta


17-åriga Kajsa Rinaldo Persson från Växjö TS börjar låta höra tala om sig
Internationella tennisförbundet (ITF) höjer prispengarna - äntligen!
Nu kommer fler talanger ges möjlighet att fortsätta sin satsning.
Problemet med spelare som måste sluta på grund av att ekonomin inte går ihop har funnits i alla år och har ökat i samma takt som avståndet blivit längre mellan ITF-touren och ATP-/WTA-touren.
Det tar längre tid än tidigare att slå sig in på ATP- eller WTA-touren vilket innebär ökade krav på ekonomisk uthållighet.
Detta har varit känt i ett antal år och kravet/önskan om en höjning av prispotterna har funnits länge.
För tre år sedan fick Kris Dent i uppdrag av ITF att göra en översyn av de ekonomiska villkoren i sporten.
Här några exempel på vad som kom fram i den första studien:
•En spelare på ATP-nivå måste vara rankad bland de 340 främsta för att gå jämnt upp.
•En spelare på WTA-nivå måste ligga bland de 250 bästa för att ekonomin ska gå ihop.
•På ATP-touren var det en procent av spelarna på topp-50 som tog hem 60 procent av den totala prispotten.
•På WTA-touren gick 52 procent av den totala prispotten till topp-25.
•2014 spelades 1 231 ITF-turneringar i sammanlagt 80 länder,  med totalt närmare 13 500 spelare och en prispott på 18 miljoner dollar.
Med några få undantag har vägen för dagens toppspelare gått via ITF-touren.
”Det är där nästa generation superstjärnor skapas. Hur botten av pyramiden ser ut är avgörande för hur stark toppen blir”, sa Kris Dent i en intervju under sitt arbete som nu alltså utmynnat i beslut om större prispotter Läs hur höjningen ser ut
ITF meddelar beslutet på sin hemsida
Det handlar som synes inte om några dramatiska höjningar. ITF har ju att ta hänsyn även till de arrangerande nationella förbundens ekonomi och en alltför stor höjning skulle betyda ökad risk att några förbund väljer att lägga ner turneringar.
Sverige har i dag sex ITF-turneringar på flicksidan: två av dem har 25 000 dollar i prispengar och de övriga fyra tävlingarna har 10 000 dollar. Ingen av dem berörs under 2016 av höjningen.
På pojksidan finns fem ITF-turneringar, tre med 10 000 dollar i prispengar och två med 15 000 dollar. Enligt ITF:s tabell ska 15 000 dollars-turneringarna nästa år ha 25 000-dollar-status.
Det innebär dock inte att Sverige måste uppgradera dessa två turneringar.
– Reglerna säger att man under två eller tre veckor ska ha en circuit på minst 30 000 dollar. Det innebär att vi har möjlighet att låta tre 10 000-dollar-turneringar ersätta de två som nu har 15 000 dollar, så har vi ju också haft det tidigare, säger Henrik Odervall som är tävlingsansvarig på Svenska tennisförbundet.
**
Årets första ITF-turnering på svensk mark avgjordes förra veckan i Karlskrona där Fred Simonsson med sin finalplats blev det stora utropstecknet bland hemmaspelarna. Denna vecka – liksom nästa - spelar både pojkarna och flickorna i Båstad och 17-åriga Kajsa Rinaldo Persson är det stora glädjeämnet så här långt. Den 727-rankade småländskan är framme i sin första final i dessa sammanhang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar