lördag 9 maj 2015

Wallén: "Vårt mål är att öka antalet hemmaturneringar"


Wallén tänker synas och höras i idrottsdebatterna
Svenska tennisförbundets nye ordförande Thomas Wallén välkomnar beslutet att höja prispotterna i ITF-turneringar.
– Alla sätt som ökar våra möjligheter att behålla talangerna är bra, säger Wallén till Challenge.
Sedan Wallén för två veckor sedan valdes till ordförande på årsmötet i Uppsala har han ägnat i stort sett all vaken tid till att fördjupa sig i svensk tennis breda verksamhet.
Tidigare i veckan följde han under en dag två av Sveriges sammanlagt elva ITF-turneringar. Veckans båda turneringar – en herr och en dam – har båda 10 000 dollar i prispengar och avgörs i Båstad.
 – Hemmaturneringarna är väldigt viktiga för våra spelare. Det kostar dem inte tillnärmelsevis lika mycket som att tävla utomlands och många av dem tar sina första rankningspoäng just på hemmaplan. Att förbundet ökat antalet svenska tävlingar på den här nivån är mycket betydelsefullt, säger Wallén.
Även om antalet ITF-turneringar ökat i Sverige under de senaste åren ligger vi fortfarande långt efter många andra länder. Till exempel spelas det i Spanien 15 ITF-turneringar för herrar – under årets fem första månader.
_  Vårt självklara mål är att öka antalet ävlingar ytterligare men vi måste se till på vilken nivå behovet är som störst och det arbetet har vi startat i dagarna. Vilken storlek av turneringar passar Sverige bäst i dag och under de närmaste tre, fyra åren? Det handlar om att skapa turneringar som ger svenska spelare bästa tänkbara möjlighet att ta sig upp, säger Wallén.
– Nästa steg blir att sondera terrängen för några Challengers. Med sådana kommer vi ju att ha hela kedjan av internationella turneringar från ITF och upp till ATP och WTA.
Som Challenge kunde berätta i går har Internationella tennisförbundet (ITF) beslutat att från 2016 öka prispengarna i några kategorier turneringar medan höjningen i andra kategorier sker först 2017. Ytterligare höjningar planeras till 2018.
För svensk del berörs nästa år herrarnas två 15 000 dollar-turneringar som blir 25 000-dollar-turneringar. Det finns dock en ITF-regel som säger att ett land ska ha en circuit på två eller tre veckor med minst 30 000 dollar i total prispott vilket innebär att Sverige inte påverkas av höjningen om man ersätter de två 15 000 dollar-turneringarna med tre 10 000 dollar-turneringar.
Hur kommer ni att göra?
–  ITF meddelade sin höjning i torsdags och vi har ännu inte hunnit ta ställning utan måste se över vilka för- och nackdelar som finns med de två alternativ vi har, säger Wallén.
Kajsa Rinaldo Persson finalföll
Sedan han tog över ordförandeklubban efter Stefan Dahlbo har den 61-årige – fyller i dag – göteborgaren inlett en Sverigeresa för att komma riktigt nära verksamheten runt om i tennis-Sverige.
– Förutsättningarna och problemen skiljer sig ju markant från varandra beroende på var verksamheten bedrivs. Men entusiasmen och viljan förenar och det betyder mer än något annat, säger Wallén som tänker vara en närvarande ordförande som syns och hörs även i den allmänpolitiska debatten.
 –  Inte för sakens egen skull utan därför att jag tror det är viktigt att tennisen har en röst där. Vi är en av Sveriges mest framgångsrika idrotter genom tiderna och även om vi inte har en stark topp just nu finns det ett genuint tennisintresse. Det ger oss möjligheter att nå ut med budskapet om att vi gör mycket bra även om det ännu inte återspeglas i resultatbörsen.
**
Efter att ha tagit första set var 17-åriga framtidshoppet Kajsa Rinaldo Persson utan chans då hon i dag spelade sin första ITF-final. Det skedde i Båstad där det även nästa veckas spelas två ITF-turneringar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar