torsdag 28 maj 2015

Normalt att nytända stjärnor slocknar året efter sin succé


Det har gått grus i maskineriet för bulgaren Grigor Dimitrov

Förra året tändes deras stjärnor.
Många trodde att Grigor Dimitrov och Eugenie Bouchard inte bara skulle lysa starkare än någonsin under 2015 utan att de också skulle överglänsa sportens största namn.
Istället har 24-årige bulgaren Dimitrov och tre år yngre kanadensiskan Bouchard sällat sig till den långa listan av unga spelare som drabbas av bakslag året efter sitt stora genombrott.
Visst drabbar det även en del spelare som får genombrott högre upp i åldern men i regel är dessa spelare bättre mentalt rustade tack vare sin större rutin.
Dimitrov och Bouchards stjärnor har slocknat tillfälligt men kommer förr eller senare att lysa igen. Det är inget anmärkningsvärt utan fullt naturligt att de åkt på ett antal motgångar i år. De är inte vana vid att ha en stor mängd rankningspoäng att försvara och kan inte hantera pressen som det innebär. Dessutom lever de med ett helt annat förväntningstryck på sig från fans och media och kanske framför allt från sig själva.
Sammantaget blir detta för mycket för dem.
Båda föll i första omgången i Franska mästerskapet där man kan tycka att Dimitrov borde ha kunnat spela helt utan press eftersom han hade just bara tio poäng att försvara på Roland Garros. Men han kom dit efter fem månader som inte alls varit lika bra som fjolårets fem första månader.
Då hade han 27-9 i matcher, en 500-titel, en 250-titel, en kvartsfinal i Australian Open och en semifinal i Masters-turneringen i Rom.
I år har han 18-10 i matcher, två semifinaler i 250-turneringar, en åttondelsfinal i Australian Open och två kvartsfinaler i Masters-turneringar.
Sägas ska självklart att Dimitrov i år hade en mycket tuff lottning i Paris där han ställdes mot amerikanen Jack Sock. Men något fattades bulgaren som såg loj ut. Var det trots allt rankningspoängen som spökade? Att han bara hade tio poäng att försvara innebar ju att det fanns möjlighet att öka på poängskörden ordentligt och med det skaffa sig ett bättre utgångsläge inför den korta grässäsongen och inledningen på den amerikanska hardcourtsäsongen.
Se bara vad han har att försvara under den perioden:
250 poäng för segern i Queens.
Eugenie Bouchard känner inte igen sig själv
720 poäng för semifinalen i Wimbledon.
360 poäng för semifinalen i Masters-
turneringen i Toronto.
Dimitrov inledde förra året som 23:a på rankningen, låg som bäst åtta och slutade elva. Där ligger han också nu men möjligheterna till avancemang under de närmaste månaderna är betydligt mindre än risken för ras på listan. 
Eugenie Bouchard var förra årets komet på WTA-touren. Semifinal i Australian Open och i Franska mästerskapet samt final i Wimbledon var förstås främsta förklaring till varför den unga och kaxiga kanadensiskan klättrade från 32 till topp-tio (femma som bäst).
Efter att ha inlett årets säsong med en kvartsfinal i Australian Open har Bouchard 3-9 i matcher.
”Under de senaste månaderna har jag inte känt igen mig själv på banan”, säger sjätterankade Bouchard som genom förlusten i Paris mot Kristina Mladenovic fick känna på hur det är att förlora redan i första omgången i en Grand Slam-turnering.
En för henne ny och på sikt nyttig erfarenhet liksom andra motgångar som nytända stjärnor ofta får uppleva säsongen efter sitt stora genombrott.
Att Dimitrov och Bouchard med tiden kommer att lysa starkt igen råder ingen tvekan om.1 kommentar:

  1. Bättre har det gått för Milos Raonic och Kei Nishikori, som inte alls haft samma djupa formsvackor efter sina respektive genombrottssäsonger (Raonic hade visserligen ett relativt tungt 2013, men räddade upp året med en stark säsongsavslutning och karriärens första Masters-final i Montréal).

    Jag tror faktiskt att Dimitrovs svacka till viss del beror på lite hybris. Han har hyllats så unisont under så lång tid, inte jättekonstigt om det stiger en åt huvudet när sedan framgångarna börjar trilla in så smått. Tycker mig ha sett ett visst mått av arrogans hos honom den senaste tiden. Inte minst efter segern över Wawrinka i Monte Carlo, där Grigor på fullaste allvar hävdade att han ”gjorde Wawrinka dålig med sitt perfekta spel” medan resten av universum såg att schweizaren var så omotiverad att han borde ha åkt på en varning.

    Roger Rasheed lyckades tydligen övertala Grigor att på allvar ta tag i the dirty work och jobba stenhårt med sin fysik, men det känns som att bulgaren börjat slappna av igen och tro att hans talang ska räcka. Han kanske behöver en Günter Bresnik i sitt team?

    SvaraRadera