måndag 25 maj 2015

Dubbeln kan få ett lyft om fler väljer bilda nationspar


Lindstedt spelar med Melzer i Paris...
I dag startar herrdubbeln i Franska mästerskapet.
Den kan bli intressant för svensk del.
Men först om Robert Lindstedt eller Johan Brunström tar sig till final...
Okej, det är kanske något tillspetsat men visst borde dubbeln i en av världens fyra största turneringar vara hetare än vad som är fallet?
En bra dubbelmatch bjuder bland annat på fantastiska nätdueller och har nog så högt underhållningsvärde som många singlar men det räcker ändå inte för att väcka intresse utanför den trängre kretsen.
Det är synd men också förståeligt.
Här de tre faktorer som jag tror är de största hindren för dubbeln att vinna bredare popularitet:
  1. Sportens största namn lyser med sin frånvaro i Grand
    Slam-turneringarna. Det faller sig naturligt eftersom dubbelspel ovanpå singelmatcher i bäst av fem set skulle kunna äventyra långt avancemang i singel. På ATP-touren gör fixstjärnorna bara sällsynta gästspel i dubbel. Novak Djokovic och Rafael Nadal har i år spelat dubbel i tre turneringar och Roger Federer och Andy Murray i två.
  2. ... och Brunström spelar med Kukusjin  
    Det finns få nationspar. Av de 58 direktkvalificerade paren i Paris är bara 17 nationspar. Till exempel spelar Lindstedt i par med österrikaren Jurgen Melzer och Brunström har Michail Kukusjin från Kazakstan vid sin sida. Nog skulle vi svenskar följa konstellationen Lindstedt/Brunström med större intresse – eller? Givetvis ska det precis som nu stå varje spelare fritt att välja partner men för att ge dubbeln ett lyft tror jag att bildandet av så många nationspar som möjligt är ett steg i rätt riktning. Det skulle skapa en typ av landskampsstämning.
  3. Partnerbyten. Ena veckan spelar X med Y, nästa med Z och efter det med R. Också här är det självklart att spelarna avgör vem de vill kampera ihop med och ibland blir en splittring nödvändig på grund av skada eller då det visar sig att personkemin inte alls stämmer. Oavsett skäl till dessa partnerbyten blir det svårt för fansen att skaffa sig ett favoritpar att följa.

Samtidigt som dubbeln under åren tappat mycket av sin tidigare höga status försöker ledare och tränare fortsätta inpränta i unga talanger att det är viktigt att spela dubbel.
Det ÄR viktigt. Serve, returer, volley och kanske framför allt serve/volleyspelet utvecklas i dubbeln.
Men vad ska barnen och ungdomarna tro när de hör sina tränare säga ett men ser sina stora idoler göra annat?
**
I damdubbeln i Paris finns 14 nationspar bland de direktkvalificerade. Johanna Larsson spelar ihop med Kiki Bertens från Nederländerna.
**
Mixed hänger av någon outgrundlig anledning kvar i Grand Slam-turneringarna. Det är en typ av semester-tennis som på sin höjd intresserar spelarna. Lägg ner och låt prispengarna gå till talangerna på ITF-touren.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar