lördag 23 maj 2015

Det är inte bara i Paris svensk tennis har ny vår


Elias har kvalat in i årets två första Grand Slam-turneringar
Det våras för svensk tennis.
Tre spelare i Franska mästerskapet är de främsta exemplen på detta – men det finns fler.
De inte riktigt tennisfrälsta må rycka på axlarna åt vad de anser blygsamma resultat men alla som följer sporten märker förstås att något positivt har hänt.
Samtidigt som vi ska glädja oss åt detta kan framgångarna inte dölja att Sverige ännu inte är att räkna med riktigt på allvar. Men åtminstone just nu känns det som att detta faktum kvittar. Huvudsaken är ju att det går framåt.
Inte sedan Australian Open 2009 har Sverige haft två herrar i huvudturneringen i Grand Slam-sammanhang.
Då Franska mästerskapet inleds på söndagen finns både Elias Ymer och Christian Lindell bland de 128 namn som gör upp om årets andra Grand Slam-titel. Det skiljer fem år mellan Elias och Christian men med tanke på att de har likvärdig rankning (175/200) kommer de båda bäst rankade svenskarna att kunna fungera som draghjälp för varandra.
Säkert kommer Elias och Christian också kunna sporra landsmännen de har bakom sig på rankningen, de där killarna som på träningar håller jämna steg med toppduon men som ännu inte fått ut sin potential i tävlingar.
Lindell i Grand Slam-debut
Lindell har en mycket tuff men säkert också stimulerande uppgift framför sig på Roland Garros där han möter 30-årige hemmafavoriten Jo Wilfried Tsonga som är rankad 15. Att i sin Grand Slam-debut få möta ett så stort namn i en av världens fyra största turneringar blir ett minne för livet för brassesvensken.
Ymer ställs mot 40-rankade tjecken Lukas Rosol som inte alls övertygat den här säsongen. Han har 7-14 i matchfacit och förlorade överraskande i Davis Cup mot australiern Thanasi Kokkinakis, 19 år och alltså jämngammal med Elias. Att svensken kvalat in i de två senaste Grand Slam-turneringarna är ett styrkebesked.
Johanna Larsson möter 21-åriga stjärnskottet Daria Gavrilova som nyligen var i semifinal i den stora WTA-turneringen i Rom där hon kvalade in. Sverigeettan gör comeback efter två månaders frånvaro på grund av armbågsskada. Johanna hade just tangerat sin tidigare bästa placering (46) då hon tvingades ta uppehåll. Olyckligt med tanke på att säsongen på hennes favoritunderlag grus då just startat vilket ingav förhoppningar om ytterligare klättring. Nu är hon 53:a och har 130 poäng att försvara i Paris efter fjolårets avancemang till tredje omgången. En svår motståndare, många poäng att försvara och två månader utan match ger sammantaget Larsson ett mycket tufft utgångsläge.
Utöver att Sverige har tre spelare i huvudturneringen i Paris har vi under våren kunnat glädja oss åt flera framgångar av olika storlek:
•Rebecca Peterson, 19 år, kvalade för bara några veckor sedan in i en WTA-turnering för första gången. Det skedde i Nürnberg där hon föll mot hemmafavoriten Angelique Kerber.
En titel och en final i ITF
•Ymer vann två matcher i 500-turneringen i Barcelona.
•Lindell gick fram till sin första final på Challenger-touren.
•Mikael Ymer, 16 år, tog i Båstad sin första Future-titel. Han finalbesegrade 17-årige rumänen Dragos ”Dodi” Madaras som bor i Helsingborg och i framtiden vill spela för Sverige. Mikael Ymers storebror Elias var ett år äldre då han tog sin första seger i dessa sammanhang.
•Kajsa Rinaldo Persson följde i Båstad upp karriärens första ITF-final med första titeln.
Som sagt: det går åt rätt håll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar