måndag 4 maj 2015

"Brassesvensken" är veckans komet på ATP-rankningen


Utpräglade grusspecialisten Christian Lindell har sin hittills bästa rankning
Christian Lindell är veckans komet på rankningen - sett till de 250 främsta på listan.
Genom finalplatsen i Sao Paulos Challenger avancerar den 23-årige brassesvensken 42 platser.
På plats 180 har Lindell nu sin bästa rankning i karriären och framgången på gruset i Brasilien är hans hittills största.
Lindell har under säsongen spelat främst Futures (en titel och en final) och han har vid tre tillfällen kvalat till ATP-turneringar utan att ta sig in i huvudturneringen. När det inte lyckades var det klokt av honom att gå tillbaka till Futures för att få fler matcher i kroppen och för att stärka självförtroendet med en rad segrar.
Denna vecka spelar Christian en Challenger i Colombia och ett nytt långt avancemang skulle vara ett härligt besked om att han på grus har utvecklats till en stadig toppspelare i denna kategori turneringar.
Sverigeettan Elias Ymer är rankad 172 – Sverige har inte haft två herrar bland de 180 främsta sedan 2009 – och har låtit höra tala om sig betydligt mer än Christian. Elias kvalade in i Australian Open och gick till tredje omgången i 500-turneringen i Barcelona men har ännu inte övertygat på den nivå där han fortfarande hör hemma. En kvartsfinal är 18-åringens hittills främsta merit i Challengers. Efter att ha åkt ut direkt i sina två första Challengers för året överlevde Ymer i dag första omgången i Rom där han vände setunderläge mot tjecken Milsoslav Mecir.
Det skulle inte alls förvåna om Ymer får till det den här veckan. Även om det inte ligger någon större prestige i kampen om platsen som Sverigeetta är det klart att Elias och Christian sporras av varandras framgångar. På samma sätt sporras deras landsmän som har mer undanskymda placeringar på världsrankningen. Flera av dessa spelare håller jämna steg med de två toppsvenskarna på träningarna och förstår att steget upp till dem i själva verket inte är så långt som rankningen visar.
Vi har under åren sett åtskilliga exempel i svensk tennis då några spelares framgångar gett spinnoff-effekt och förhoppningsvis kommer Elias och Christian att fungera som draglok för de övriga.
 **
Drömstart för coach Björkman
Inför ögonen på sin nye coach Jonas Björkman tog världstrean Andy Murray i dag sin 32:a titel och den första på grus. Det var första gången sedan 1976 – då Buster Mottram segrade i Palma – som en brittisk spelare tog en grustitel på ATP-touren. Murray besegrade i finalen i München hemmafavoriten Philipp Kohlschreiber med 7-6, 5-7, 7-6. Noterbart: Murray, som inte är en av tourens kanonservare, slog 17 serveess. Om bara några dagar kan Murray och Kohlschreiber ställas mot varandra igen. Vinner tysken sin första match i Masters-turneringen i Madrid väntar nämligen just Murray.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar