söndag 3 maj 2015

Federer kan nå 100 titlar - om han väljer att sikta dit


"Hm, var ska den här få plats i prisskåpet"?
Roger Federer spelade på söndagen hem sin 85:e ATP-titel.
Han hade fram till i dag tagit titlar i 18 länder och kan nu sätta en nål på kartan också för Turkiet där den 33-årige schweizaren finalbesegrade Pablo Cuevas i raka set.
Federer fick drygt tio miljoner kronor i startpengar för att i Istanbul förgylla Turkiets första ATP-turnering och eftersom världstvåan infriade de högt ställda förväntningarna kunde arrangören vara nöjd med sin investering.
Titeln var Federers tredje för året och nu krävs "bara" tio till under resten av karriären för att han ska bli historiens näst segerrikaste spelare.
Jag tror att han skulle klara inte bara detta utan även passera 100-strecket om han valde att spela fler 250-turneringar där konkurrensen är betydligt beskedligare jämfört med i 500- men framför allt med i Masters- och Grand Slam-turneringarna.
Federer har i år segrat i de båda 250-turneringar – Brisbane och Istanbul – han spelat och skulle säkert kunna plocka hem ytterligare fyra, fem sådana titlar innan de är dags att göra bokslut för 2015. Under de närmaste åren skulle han kunna lägga många 250-titlar till listan.
Men han har fortfarande en 18:e Grand Slam-titel för ögonen och lägger upp sitt schema efter det vilket innebär att han spelar få 250-turneringar.
Frågan är hur länge hoppet om ännu en Grand Slam-titel lever för honom.  Senaste triumfen i dessa sammanhang kom i Wimbledon 2012, han har mot Rafael Nadal åkt på sex raka förluster i Grand Slam sedan senaste segern 2007 (!) och ingen tror väl att Federer ska kunna betvinga suveräne världsettan Novak Djokovic i en femsetsmatch – eller?
Att Federer kan besegra såväl Djokovic som Nadal i Masters-turneringar och i alla andra sammanhang där det är bäst av tre set råder ingen tvekan men enda möjligheten till en 18:e Grand Slam-titel ligger nog i att han spelar på topp samt att han slipper möta något av sina två stora spöken.
På måndagen inleds säsongens fjärde Masters-turnering. Djokovic har segrat i de tre första (Miami och Indian Wells på hardcourt samt Monte Carlo på grus)  och skulle ha gällt som storfavorit också på gruset i Madrid.
Den 27-årige serbens avhopp – han tyckte att knopp och kropp behövde vila – gör turneringen vidöppen. Gruskungen Nadal är på jakt efter sin tredje raka seger (femte totalt) i Madrid men letar efter både form och självförtroende, Federer fick en bra vecka i Istanbul och världstrean Andy Murray kommer från München med åtminstone sin första grusfinal i bagaget.
Murray låg under 2-3 då finalen bröts
Om det också blir en titel där får vi svar på under måndagen då den 27-årige skotten spelar klart den på grund av regn avbrutna finalen mot Philipp Kohlschreiber.
Här är spelarna som har tagit flest titlar: 109: Jimmy Connors, 94: Ivan Lendl, 85: Roger Federer,: 77: John McEnroe, 65: Rafael Nadal, 64: Björn Borg, Pete Sampras, 62: Guillermo Vilas, 60: Andre Agassi, 58: Ilie Nastase, 52: Novak Djokovic.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar