lördag 2 maj 2015

Det går som en dans för Björkman på nya jobbet


Murray är heltaggad inför ögonen på nye coachen
Snacka om rivstart!
Under sin första vecka ihop med nye coachen Jonas Björkman har världstrean Andy Murray gått fram sin första grusfinal.
Björkman-effekt? Ja, på ett sätt tror jag faktiskt att så är fallet och det utan att på något som helst sätt överdriva betydelsen svensken haft så här långt. För det är ju inte så att Björkman på den här korta tiden gjort den 27-årige skotten till en fantastiskt bra grusspelare. Däremot tror jag att den forne världsfyrans närvaro spelar in. I deras första turnering tillsammans vill Murray visa upp sig från sin bästa sida och bjuder då till lite extra.
Ett alltför förenklat resonemang? Nej, inte med
tanke på att vi sett liknande exempel flera gånger tidigare. Bland annat då i If Stockholm Open för två år sedan då Grigor Dimitrov gjorde sin första turnering ihop med nye coachen Roger Rasheed. Dimitrov tog karriärens första titel och berättade efteråt att han tänt till lite extra just eftersom han ville få en kanonstart på det nya samarbetet.
Även om startfältet i Münchens ATP-turnering är inte av högsta klass – Murray ende topp-15-spelare –  stärker framgången självklart skottens självförtroende på underlaget. Han har tagit 31 titlar, och spelat ytterligare 16 finaler men var fram till i dag tillsammans med världssexan Milos Raonic och 14-rankade Jo Wilfried Tsonga enda topp 20-spelare som inte varit uppe i en grusfinal.
I söndagens final möter Murray hemmafavoriten Philipp Kohlschreiber. Seger där och Murray överträffar direkt Björkmans grusmeriter. 1997 var den nu 43-årige smålänningens största år. Han tog tre titlar och var uppe i ytterligare två finaler, bland då i karriärens enda grusfinal. Det skedde i Coral Springs där han föll mot Jason Stoltenberg.
**
Fred Simonsson behövde ett wild card till Future-turneringen i Karlskrona och fick ett. 20-åringen tackade genom att ta sin första Future-titel och det utan setförlust. Lika överraskande som kul.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar