fredag 1 maj 2015

Så underskattas damerna av sin egen organisation WTA


Danska världsfemman Caroline Wozniacki får råd av sin coach och pappa Piotr
Teknik, fysik, bollsinne, fotarbete och taktik är viktiga faktorer i tennis.
Nej, förresten, stryk det där med taktik – åtminstone då det handlar om matcher på WTA-touren.
Spelarna där behöver ingen taktisk skicklighet. Den står nämligen deras coacher för.
Sedan 2009 är coachning tillåtet på WTA-touren där spelarna får kalla in sin coach en gång per set samt även vid tillfällen då motståndaren tagit en ”medical timeout”.
På ett sätt nedvärderar WTA damspelarna med denna regel. Det är som att organisationen indirekt talar om att spelarna saknar eget taktiskt kunnande och därför behöver någon som hjälper dem med den biten. Att nio av tio coacher är män sänder signalen att det är män som reder ut vad spelarna går bet på.
Men även om man inte drar resonemanget så långt finns ingen som helst vits med coachning. Jo, en kanske: att det är intressant för tv-tittarna att höra samtalet mellan spelaren och hennes coach. Vad vill denne förändra – mer spel på backhand, offensivare spel, fler korta cross...?
Nackdelarna är desto fler:
•En komponent som borde vara viktig saknar nu istället betydelse. Att en spelare själv kommer underfund med hur hon ska utnyttja sina egna styrkor och motståndarens svagheter är en del av tjusningen med tennis.
•Spelarna utvecklar inte sitt taktiska sinne.
•De spelare som är taktiskt drivna får ingen fördel.
•Spelare med ekonomiska möjlighet att anställa en framstående coach har en stor fördel gentemot de många spelare som inte har råd att anlita en coach överhuvudtaget utan kuskar runt med pappa och/eller mamma.
Att coachning inte är tillåtet på ATP-touren, i Grand Slam-turneringarna eller på ITF-touren visar att WTA inte har stöd i åsikten att coachning är bra för sporten.
Frågan är om ens WTA tycker det. Regeln infördes efter en längre tids debatt om de ständiga regelbrotten mot coachning då tränarna från läktarplats instruerade sina adepeter med ord eller med gester.
Istället för att bestraffa fuskarna och ta i med hårdhandskarna mot de många regelbrotten valde WTA att tillåta coachning.
Också ett sätt att lösa problem...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar