onsdag 29 april 2015

"Det är ett uppdrag jag bara inte kunde tacka nej till"


Boran Coric är bara 18 år och tennisens största framtidsnamn
Till skillnad från dagens svenska proffs står de blågula exproffsen högt i kurs på tenniscirkusen.
Att tre av topp-tio-spelarna har svenska coacher är helt fantastiskt och nu tar även sportens största framtidsnamn svensk hjälp.
Kroaten Boran Coric är bara 18 år, har besegrat stjärnor som Rafael Nadal och Andy Murray och ligger 55:a på rankingen.
Nu fortsätter Coric sin klättring mot toppen med hjälp av Thomas Johansson.
- Det är en stor utmaning och ett uppdrag som jag bara inte kunde tacka nej till, säger den forne världssjuan till Challenge.
Johansson är med sin seger i Australian Open 2002 Sveriges senaste Grand Slam-segrare i singel, han var i fyra år turneringsdirektör för If Stockholm Open och arbetar sedan hösten 2013 med H&M:s tennissatsning där tjeckiske världssjuan Tomas Berdych är det stora affischnamnet.
Har en Grand Slam-buckla i prissamlingen
Svensken kommer att kombinera det jobbet med coachjobbet som startar fullt ut under ATP-turneringen i Nice, veckan före Franska mästerskapet.
- På ett sätt kan man ändå säga att vi redan har börjat. Vi har daglig kontakt på telefon och pratar igenom bland annat träningsupplägg.
 Vad är ditt intryck av Coric?
- Jag har ju sett honom en hel del tidigare, det är en mycket mogen kille med proffsig inställning. Han är allroundkunnig och har en bra utväxling i serven vilket talar för att han kan utveckla den till att bli riktigt, riktigt bra, säger Johansson.
Eftersom Coric fortfarande är i tonåren kommer mycket av samarbetet att handla om utbildning.
- Det är lätt för unga spelare att springa på lite för fort och att jaga kortsiktiga resultat istället för att planera långsiktigt. Därför är bland annat schemaläggningen väldigt viktig. Det handlar om att utbilda honom i vad som krävs för att lyckas.
Att de svenska exproffsen är eftertraktade som coacher råder ingen tvekan om, titta bara:
Stefan Edberg: hjälper världstvåan Roger Federer som under svenskens ledning börjat spela mer offensivt. 
Bjösse och Jocke på topphumör i München
Jonas Björkman: Gör nu sin första vecka ihop med världstrean Andy Murray som spelar ATP-turneringen i München. Murray coachas sedan tidigare av fransyskan Amelie Mauresmo och inom kort blir rollfördelningen mellan henne och Björkman klar.
Magnus Norman: Har i hög bidragit till att nionderankade Stanislas Wawrinka förvandlats från spelare med stor men inte fullt ut utnyttjad potential till Grand Slam-segrare och etablerad topptio-spelare.
Här ytterligare några svenska exproffs som coachar på ATP-touren:
Thomas Enqvist: Ska försöka få 20-rankade och strulige letten Ernests Gulbis att bättre ta tillvara på sin enorma talang. Förutsättningarna hade förmodligen varit större om svensken haft en psykologiutbildning.
Magnus Tideman: coachar fransmannen Jeremy Chardy som är rankad 32.
Joakim Nyström: Har tidigare coachat bland andra Thomas Enqvist, Jürgen Melzer och Jack Sock för att bara nämna några i raden. Finns under ATP-turneringen i München vid Dominic Thiems sida. Den 21-årige österrikaren är 44 på listan och coachas annars av Gunter Bresnik. Nyström kommer att vara stand-in för Bresnik men det lär inte dröja länge innan den erfarne och respekterade svenske tränaren åter har en egen adept.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar