måndag 22 juni 2015

Fördel Williams mot Spieth i deras jakt på en Grand Slam

Jordan Spieth har i år segrat i US Masters och US Open...
... Williams har segrat i Australian Open och i Paris

Serena Williams och Jordan Spieth är halvvägs till en Grand Slam.
Jag tror att damtennisens suverän har större möjligheter än Spieth att förverkliga drömmen.
Den 33-åriga amerikanskan är skyhög favorit i de två Grand Slam-turneringar som återstår, närmast då Wimbledon som drar igång på måndag och där Williams är ute efter sin sjätte titel. 
Sedan återstår ”bara” en sjunde US Open-seger för att världsettan ska bli första spelare sedan Steffi Graf 1988 att under en säsong ta samtliga de fyra tyngsta titlarna.
Största hotet mot Williams kommer som vanligt från henne själv. Med tanke på hur nervöst amerikanskan under de senaste åren spelat när hon ska knyta ihop stora matcher är frågan om Williams står pall för trycket om en Grand Slam ligger i potten i US Open-finalen.
Precis som är fallet med Roger Federer har Williams tappat mycket av sin mentala styrka på senare år. Kanske hänger det delvis ihop med att de inne i slutskedet av sina karriärer inte kommer att få så många fler möjligheter till tunga titlar. Ja, det gäller förstås i synnerhet Federer men förr eller senare kommer det även att dyka upp spelare med kapacitet att detronisera Williams.
Golfens världstvåa Jordan Spieth tycks inte anfäktas av svaga nerver men så har den 21-årige amerikanen också åtskilliga år på sig att spela hem fler Majors.
Natten mot måndagen svensk tid bärgade han i US Open sin andra raka Major och därmed är Spieth sjätte spelare genom tiderna som är halvvägs till en Grand Slam (senast var det Tiger Woods 2002). Bara en spelare har lyckats vinna samtliga fyra Majors en säsong. Det var Robert ”Bobby” Tyre Jones jr som 1930 segrade i US Open, British Open och i de brittiska och amerikanska amatörmästerskapen.
De två sistnämnda tävlingarna har ersatts av US Masters och PGA-mästerskapen.
Spieth var tidigare i år ohotad i US Masters men upplösningen i US Open blev desto mer dramatisk. Dustin Johnsons treputtade på sista hålet där han hade såväl segern som ett omspel mot Spieth inom räckhåll. Det är inte första gången Johnson viker ner sig i slutet av en Major och minnena lär väl tyvärr dyka upp i hans huvud även nästa gång han får segervittring.
Sådan känner ett antal spelare under en Major och Spieth har betydligt fler yttre hot än vad Serena Williams har. Förhoppningsvis kan världssexan Henrik Stenson blanda sig i slutstriden i British Open som avgörs 16-19 juli.
Den veckan spelar förresten Serena Williams i Collector Swedish Open i Båstad – kanske med en 21:a Grand Slam-titel på meritlistan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar