tisdag 23 juni 2015

17-åringarnas skrällar visar på vikten av hemmatävlingar


Julia Rosenqvist skrällde i Helsingborg
Det pratas ofta om vikten av små internationella turneringar på hemmaplan.
Ändå är det bra att då och då få konkreta exempel som mer i detalj visar på hemmatävlingarnas betydelse.
Sällan får vi så lysande exempel som de 17-åringarna Ida Jarlskog och Julia Rosenqvist i dag gav i ITF-turneringen i Helsingborg.
Ingen av dem ligger på världsrankningens 1000-bästa-lista och 25 000 dollar-turneringen ska vara flera nummer för stor för dem. Bara genom att kvala in överträffade Julia och Ida förväntningarna och att båda i dag tog sig till andra omgången – efter segrar mot 335- respektive 452-rankat motstånd - är inget annat än mycket sensationellt och enormt glädjande.
Deras framgång sporrar andra unga svenskor som i matcher och/eller på träningar håller jämna steg med Ida och Julia.
”Kan de så kan jag” är ett tankesätt som vid åtskilliga tillfällen gett spinoff-effekt i svensk tennis när en eller par par spelare plötsligt når resultat som de tidigare inte varit i närheten av.
De två skrällarna kunde inte ha kommit lägligare. Förra veckans 25 000 dollar-turnering i Ystad blev ju främst en påminnelse om hur oerhört lång väg flertalet svenska spelare har kvar innan de etablerar sig på denna ändå inte speciellt höga nivå (25 000 dollar-turneringar utgör den tredje lägsta kategorin på ITF-touren där de minsta tävlingarna har 10 000 dollar i prispengar och de största har 100 000).
Idas och Julias skrällar skapar inga genvägar ens för dem själva och vägen framför dem är fortfarande lika lång men den psykologiska betydelsen av sådana här överraskningar ska inte underskattas.
Sett till bredden överträffar hemmafacit i Helsingborg redan det som uppnåddes i Ystad.
iChallenge 17 juni
Där föll åtta av de tio hemmaspelarna i första omgången, Susanne Celik försvann i andra medan 202-rankade Sverigetvåan Rebecca Peterson stormade fram till sin sjunde ITF-titel.
Att det fanns elva ”vakanta” platser i Ystad-kvalet vittnar om att många coacher och ledare runt om i landet inte riktigt insett vikten av hemmatävlingar. Det borde vara självklart med fulla startfält i kvalet där unga spelare som inte håller måttet i alla fall får värdefull erfarenhet.
I kvalet i Helsingborg fanns tre vakanta platser. Ett steg i rätt riktning men inte mer än så.
Elva svenskor spelar i huvudturneringen där Sverigetrean Susanne Celik programenligt gjorde Ida Jarlskog och Julia Rosenqvist sällskap till andra omgången. På onsdagen går ytterligare fyra svenskor med Rebecca Peterson i spetsen in i turneringen.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar