onsdag 24 juni 2015

Ymers sätt att förvalta sin drömlottning är styrkebesked


Elias Ymer har nu 8-0 i facit i Grand Slam-kval
Han kvalade in i Australian Open på hardcourt.
Han kvalade in i Franska mästerskapet på grus.
Nu är 19-årige Elias Ymer bara en seger ifrån huvudturneringen på Wimbledons gräs.
Just det faktum att Sverigeettan i alla fall på denna nivå hävdar sig på alla underlag visar en allroundkunnighet som lovar gott för framtiden.
Samtidigt ska man självklart ha i minnet att den 133-rankade Skara-sonen har mycket kvar att bevisa på gräs och att han haft beskedligt motstånd i sina två första kvalmatcher i årets tredje Grand Slam-turnering. Där har han ställts mot sämre rankade spelare som dessutom är lika ovana vid grässpel som han själv är.
Men det är en sak att ha önskelottning och något helt annat att förvalta den och i synnerhet då för en ung och orutinerad spelare som Elias. Inte minst sett till hans ringa erfarenhet är också sättet han vinner matcherna på ett styrkebesked.
I första kvalrundan mot 189-rankade Thomas Fabbiano vände Elias setunderläge och hade i slutskedet nerverna bättre under kontroll än sin sju år äldre motståndare.
I dagens match mot 273-rankade Boy Westerhoff (7-6, 7-5) räddade Elias en setboll i egen serve i tiebreak där han inte lyckades förvalta sina två setbollar i holländarens serve men själv servade hem setet vid 9-8.
I andra set hade Ymer matchboll vid 5-4 och när ett sådant tillfälle rinner en ung spelare ur händerna finns alltid risk för gamnacke.
Så även om Elias Ymer så här långt gjort vad det fanns anledning att förvänta sig har han samtidigt lämnat flera styrkebesked.
Guido Pella föll nyligen mot Ymer
I kvalfinal väntar argentinaren Guido Pella, rankad 99 och seedad trea i kvalet men på gräs ändå inte
alls av samma kaliber som flera av de andra kvalfinalisterna. Inför kvalet hade den 25-årige sydamerikanen spelat bara två matcher på gräs och förlorat båda. Då Ymer nyligen tog sin första titel på Challengertouren ( på grus i Caltanissetta, Italien) kvartsfinalbesegrade han just Pella i en jämn tresetare.
Det finns alltså anledning att hysa gott hopp om att Elias Ymer tar plats  i det 128 man starka startfältet i vad många anser vara den mest prestigefyllda turneringen i Grand Slam-kvartetten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar