onsdag 17 juni 2015

Svensk damtennis växer - men inte så att det knakar

Susanne Celik och Rebecca Peterson klättrar. Foto: Arthur Sixtenson.
Det går framåt för svensk damtennis - sakta men säkert.
På den senaste WTA-rankningen finns sex svenskor bland de 500 bästa – bland vilka det tillkommit en per säsong sedan 2011.
Jag har gjort jämförelsen mellan listorna i mitten på juni respektive år och kan bland annat konstatera att årets säsong är den enda med bara en svenska bland de 200 främsta.
Detta faktum motsäger ändå inte påståendet att utvecklingen går åt rätt håll. Under många år stod hoppet till enbart Sofia Arvidsson som senare fick sällskap av Johanna Larsson och bakom dessa var det under en period mycket tunt.
Nu har 31-åriga Arvidsson halkat tillbaka – förhoppningsvis tillfälligt – men samtidigt är flera unga spelare på väg fram.
Främst handlar det om 19-åriga Rebecca Peterson (som i dag blev klar för kvartsfinal i ITF-turneringen i Ystad) och ett år äldre Susanne Celik.
Förhoppningsvis kan någon av dem - eller någon av de andra unga spelarna för den delen - få ett sådant där stort och snabbt lyft som Elias Ymer fått på herrsidan. Två klarade kval i Grand Slam och så en Challenger-titel som gav 41 platsers avancemang vilket innebär att han har en topp-100-plats inom räckhåll.
Missförstå nu inte. Först som sist ska ju sägas att svensk damtennis under de tre senaste säsongerna skördat betydligt fler och större framgångar än herrarna. Damerna har under den perioden också haft minst en topp-100-spelare medan herrarna saknat representant bland de 100 främsta på ATP-listan sedan Robin Söderling rasade ut i juni 2012.
Sett i det perspektivet står sig svensk damtennis alltså redan stark men vad jag efterlyser är det där lilla extra som förvandlar en doldis till kändis. Efter denna – kalla den gärna politiskt korrekta - utvikning går jag tillbaka till de senaste årens utveckling på damsidan.
I juni 2011 var 63-rankade Larsson och 71-rankade Arvidsson enda svenskor bland de 500 bästa. Samma tid året därpå hade Hilda Melander anslutit, ytterligare ett år senare tillkom Sandra Roma, hon var borta i juni förra året men då hade istället Peterson och Celik tagit plats och när de nu fått sällskap av Ellen Allgurin ser det ut så här: Inom parentes avancemang (+) eller tillbakagång (-) jämfört med motsvarande tid förra året:
Rebecca är klar för kvartsfinal. Foto: Arthur Sixtenson
72: Johanna Larsson, 26 år, (+9)
202: Rebecca Peterson, 19 år, (+37)
270: Susanne Celik, 20 år, (+36)
338: Sofia Arvidsson, 31 år, (-209)
369: Ellen Allgurin, 21 år (+395)
471: Hilda Melander, 23 år, (-78)
Med andra ord: ganska lovande.
Likadant vid en titt längre ner på listan: 17-åriga Kajsa Rinaldo Persson är Sverige-sjua (578) och skuggas av ett år äldre Jacqueline Cabaj Awad (594).
Sammantaget ger denna bild anledning till åtminstone försiktig optimism.
Jag tycker att främst Peterson men även Celik har kvaliteter som ska räcka för att göra Larsson sällskap på topp-100. Hur högt de kan nå där är däremot alldeles för tidigt att sia om. Har under åren sett många spelare som verkar ha fått ut max av sin potential då de ligger 70-80 men som plötsligt lyfter mot betydligt högre höjder.
Spelarna bakom topptrion då?
Ja, Sofia Arvidssons stora kapacitet känner vi till och i hennes fall är det enda frågetecknet hur länge motivationen finns kvar om inte resultaten kommer.
Vad gäller de yngre spelarna kan vi mest bara hoppas att de har allt som krävs för att klara den mycket långa vandring som ligger framför dem som en dag vill försörja sig som tennisproffs.
Hur långt det är dit för flertalet svenska spelare ser vi i veckans ITF-turnering i Ystad. Det är en 25 000 dollar-turnering och alltså betydligt hårdare konkurrens än i de två 10 000-turneringarna som tidigare i år avgjordes i Båstad.
Kajsa Rinaldo-Persson, 17 år
Kajsa Rinaldo Persson skrällde rejält där med en titel och en final.
I 25 000-dollar-turneringen tog hon ett game mot femteseedade fransyskan Mathilde Johansson som för tre år sedan var i final i WTA-turneringen Collector Swedish Open men rasat till 232:a plats.
Tio hemmaspelare fanns med i huvudturneringen i Ystad.
Bara Rebecca Peterson och Susanne Celik överlevde första omgången.
I dag föll även Susanne medan Rebecca spelade sig fram till kvartsfinal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar