torsdag 18 juni 2015

Stenson om utdömda banan: "Det är ett intressant val"


SvD idag
”Det här kommer att bli en fars”, säger Ian Poulter.
 Britten är en av många spelare som redan på förhand dömer ut Chambers Bay där US Open inleds på torsdagen.
Henrik Stenson nöjer sig med att säga:
–Det är ett intressant val av bana på ett US Open.
Sen tillägger han:
- Ska man göra en bra tävling gäller det att ha en så positiv inställning som möjligt till banan.
Inför årets andra Major fick SvD en intervju med den svenske världssexan som gör sitt nionde US Open med fjolårets delade fjärdeplats som bästa resultat.
Årets tävling kommer inte att likna någon av de 114 tidigare upplagorna. Det är nämligen första gången US Open avgörs på en linksbana. Den byggdes så sent som 2007, ligger i delstaten Washington i nordvästra USA, är mycket ondulerad och har stora höjdskillnader. På nionde hålet är det 35 meters höjdskillnad från övre tee.
- Arbetsnamnet på banan har varit en links med steroider och ja, det är väl ganska passande, säger Stenson som är tacksam för att han redan i månadsskiftet april-maj inspekterade banan ihop med sin caddie Gareth Lord.
 – Vi spelade den inte utan gick runt med wedge och putter. Det är bra att göra så på en ny bana eftersom man får ett bättre intryck av den än om man spelar.
Och vad kände du?
– Att det kommer bli mycket tufft och att många svåra utmaningar väntar.
Förutsättningarna passar Henriks spel och mentalitet.
- Det är som med Gunde Svan. Han tittade ut genom fönstret, konstaterade att det var skitväder och sa ”Gott, det är ingen annan än jag som gillar det här”. Jag är likadan, det är bara att ta på sig gnetarmössan och gå ut och slita.
Ändå ser Stenson ingen anledning att ha några högre förväntningar på sig själv. Efter influensan som gjorde att har var långt från sitt bästa jag i US Masters följde kräksjuka och efter det ännu en influensa.
– Jag tappade både momentum och träningstid under våren och är inte i fas ännu. Även om det är stora tävlingar framöver måste jag ha tålamod och se allt på lite sikt. Jobbar jag på bra nu kanske jag kan spela kanonbra på PGA-mästerskapen, säger han.
Problemet är att det är svårt att hitta tid för träning och den får istället klämmas in i ett redan fullspäckat scehema.
–Jag har ett dilemma där. Ligger jag inför en tävling på fem på en tiogradig skala lägger jag mycket energi på träning och utveckling för att komma upp i sju eller åtta. Det blir en intressekonflikt mellan det kortsiktiga och långsiktiga.
 En som enbart kan tänka långsiktigt är 15-årige Cole Hammer som är tredje yngste US Open-debutant genom tiderna.
– Det är fantastiskt. Vilken sporre det här är för honom. När jag var 15 år hade jag väl fem i handicap och åt gröt för att växa till mig. Vi ser att det kommer fram yngre spelare och det är en naturlig utveckling, säger 39-årige Stenson.
Hur skulle det vara att gå i samma boll som Hammer?
 –Jag skulle ju kunna vara hans farsa. Man får ge lite uppmuntrande ord och så. Den yngste jag spelat med är nog Rory (McIlroy, SvD:s anmärkning). Han var amatör då och 16-17 år.
I dag är nordirländaren 26 år, världsetta, innehavare av fyra Major-titlar och kanske inte minst med tanke på att runt 40 procent av världens linksbanor finns på Irland får McIlroy hållas som favorit.
Väder och vind kan komma att öka svårighetsgraden på Chambers Bay.
–Blir det bra väder kan det bli den lägsta vinnarscoren någonsin i ett US Open. Blir det regn och blåsigt vet man inte hur det slutar på den här banan, säger Henrik Stenson.
Fakta:
Yngsta US Open-spelare genom tiderna:
Cole Hammer, 15-årig debutant
Andy Chang, 14 år och sex månader (2012)
Tadd Fujikawa, 15 år och fem månader (2006)
Cole Hammer, 15 år och 10 månader (2015).
Topp-tiospelare utan Major-titel
( 6): Henrik Stenson, Sverige 
(7): Dustin Johnson, USA
(8) Sergio Garcia, Spanien
(9) Ricke Fowler, USA
(10) Jason Day, Australien
Fotnot: Artikeln var införd i dagens SvD.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar