söndag 21 juni 2015

Förvånar inte om spelare ballar ur US Opens sista dag


Jordan Spieth har sin andra raka Major-titel inom räckhåll
Kommer Jason Day hålla sjukdomsbesvären i schack?
Tar Jordan Spieth sin andra raka Major-titel?
Kan Henrik Stenson blanda sig i slutstriden på allvar?
Det är upplagt för stor dramatik då US Open avslutas på söndagskvällen.
Golf är alltid ett mentalt prövande spel och extra mycket har spelarnas psyken testats i den 115:e US Open-upplagan. Den bara åtta år gamla linksbanan Chambers Bay var hårt kritiserad redan innan tävlingen och efter tre dagars spel finns det nog ingen i startfältet som tycker att valet av bana är lyckat. Visst ska Major-banor vara extra krävande på flera olika sätt men det är ju inte detsamma som att greenerna ska vara i så dåligt skick som är fallet i årets andra Major.
Att tongångarna ändå inte varit speciellt hårda beror på att spelarna riskerar böter om de uttalar sig på ett sätt som anses alltför nedlåtande.
Men tre dagars spel på Chambers Bay har självklart slitit hårt på spelarnas psyken och ingen blir väl förvånad om någon av dem tappar huvudet under avslutningsronden inför vilken vi har en toppkvartett på fyra under par.
•Australiern Jason Day föll ihop under den andra rundan då han drabbades av svår yrsel. Day har under en tid haft problem med synen och balansen.
•Jordan Spieth segrade i överlägsen stil i US Masters och har en fördel på Chambers Bay eftersom hans caddie Michael Greller efter åtskilliga rundor på banan kan den utan och innan. Att Spieth är den ende i toppkvartetten – där också Dustin Johnson och Branden Grace ingår – med en Major-titel på meritlistan kan också visa sig vara till hans fördel.
Just bakom toppkvartetten hittar vi bland andra Louis Oosthuizen som väl tycktes avsågad redan efter sin inledande 77-runda men som spelat mycket stabilt de två senaste dagarna och är en av fyra spelare på ett under par.
Henrik Stenson – som efter första dagen var i ledning på fem under par – ligger delad nia på ett över. Självklart kan den 39-årige världssexan blanda sig i toppstriden men då krävs förmodligen (inget är säkert på Chambers Bay) att han får en bättre inledning än den han hade på tredje rundan.
Inför årets andra Major intervjuade jag Stenson som till skillnad från en del konkurrenter inte ville bedöma banan förrän han spelat den.
Efter två rundor sa han så här om greenerna:
”Det är som att putta på broccoli”.
Världsettan Rory McIlroy höll inte med:
”Det är mer som blomkål. Greenerna är inte så gröna som broccoli är”.
Härligt syrlig kritik.
Men frågan är om det stannar vid det efter söndagens avslutning.
Någon spelare anser kanske att det är värt böter att få tala fritt från hjärtat.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar