lördag 13 juni 2015

Williams coach samarbetar med en ny svensk akademi


SvD i dag
I september slår en ny svensk tennisakademi upp portarna.
Det är KLTK som står bakom projektet vilket drivs i samarbete med överlägsna världsettan Serena Williams coach Patrick Mouratoglou.
- Samarbetet kommer bland annat bestå i spelar- och tränarutbyten, säger KLTK;s sportchef Rickard Billing till SvD.
Billing tror och hoppas att akademin kommer att göra stor skillnad.
– Svensk tennis är inte längre världsledande och vi vill vara en av de aktörer som bidrar till att ändra på detta.
KLTK söker en utländsk chefstränare.
– Under svensk tennis storhetstid var det många länder som ville ha svenska tränare. Nu är det vi som behöver influenser utifrån. Det är nästan bara vi i Skandinavien som inte producerar spelare. Vi söker därför en tränare med erfarenhet att ta sig an 12-13-åringar och utveckla dem till toppspelare.
Fem, sex namn finns på önskelistan men inget av dem är känt utanför en trängre krets.
Det behövs nämligen inte.
- Vi har under många år haft som mål att starta en akademi . Vi var länge inställda på att ha en sponsrad akademi. Men om vi haft en sponsor skulle det nästan ha varit nödvändigt med en känd tränare eftersom man då måste lägga in även kommersiella värderingar. Vi är lyckligt lottade som inte behöver det.
Nu finansieras verksamheten- som har en budget på drygt fem miljoner kronor per år – av runt tio donatorer.
– De vill inte vara offentliga och har inget annat motkrav än att vi genomför det här projektet, säger klubbens generalsekreterare Mats Låftman.
Akademin i Kungliga hallen kommer att ha emot 10-12 juniorer från tolv år och uppåt och i anslutning till hallen byggs ett campus med bland annat skolsal och övernattningsrum.
Serena Williams coach Patrick Mouratoglou driver sedan 1996 en av världens mest erkända akademier och detta är första gången Mouratoglou samarbetar med en annan akademi.
– Vi har aldrig tidigare arbetat med partners eftersom vi är mycket måna om vårt varumärke, men när jag fick ta del av KLTK:s ambitiösa planer beslöt vi oss för att göra ett undantag, säger Mouratoglou.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar