söndag 14 juni 2015

I dag bröt Elias Ymer svensk tennis sex år långa titeltorka

Elias Ymer klättrar rejält på rankingen efter första Challenger-titeln

Sex års titeltorka på Challenger-touren är över för svensk tennis.
Alldeles nyss slog 19-årige Elias Ymer in matchbollen i finalen i Caltanissetta, Italien.
Segersiffrorna mot tre år äldre amerikanen Björn Fratalengo skrevs till 6-3, 6-2 och Sverigeettan klättrar nu upp på sin bästa rankning i karriären.
Titeln är Sveriges första på Challengertouren sedan mars 2009 då Robin Söderling tog sin fjärde seger i denna kategori turneringar. Det skedde i Sunrise där Robin ställde upp för att få matchträning inför de förestående turneringarna på ATP-touren där han var rankad runt 25 och sedan länge ett etablerat namn.
Startfältet höll hög klass. Turneringen avgörs mellan Masters-turneringarna i Indian Wells och Miami och många spelare som åkt ut tidigt i Indian Wells väljer att spela i Sunrise. Sämst rankade spelare Robin besegrade låg 70 på listan och han finalslog 22-rankade Tomas Berdych.
Titeln stärkte svenskens självförtroende och det var som om just den turneringen blev en mental vändpunkt för honom. Även om Robins heta humör även tidigare främst varit en styrka hade det vid åtskilliga tillfällen ställt till det för honom.
Efter turneringen i Sunrise kontrollerade Robin Söderling sitt humör på ett helt annat sätt och med det blev han betydligt mer komplett. De stora framgångarna lät inte vänta på sig och bara några månader senare gick han till final i Franska mästerskapet.
En motsvarande utveckling kommer naturligtvis inte Elias Ymer att ha eftersom han inte befinner sig på samma nivå.  Han var rankad 171 inför turneringen och går nu in bland de 140 bästa. Med tanke på att Skara-sonen aldrig tidigare varit förbi kvartsfinal i Challengers går det inte av titeln dra slutsatsen att han plötsligt vuxit ur den kostym som han just fyllt ut.
Men det kvittar och detsamma gäller faktum att Elias frånsett i semifinalen mot 69-rankade Albert Ramos-Vinolas mött spelare som har ungefär samma rankning som han själv.
Såväl i kvartsfinalen som i den drygt tre timmar långa semifinalen  tvingades han till tre set och med tanke på att Elias inte är van att spela så här många matcher på en vecka hade väl ingen blivit förvånad om han fått en reaktion i finalen.
Men nej, han bestod provet på bästa tänkbara sätt.
Så även om han kvalade in i Australian Open och Franska mästerskapet och trots att han vann två matcher i 500-turneringen i Barcelona håller jag dagens Challenger-titel som Elias Ymers största framgång i karriären.

3 kommentarer:

  1. Grymt bra krigat i turneringen. Idag var han mer offensiv än tidigare och hade bättre procent på förstaserven. Lovande.

    SvaraRadera