måndag 15 juni 2015

Ymer tar jättekliv i jakten på tonåringarna på topp-100


Challenger-titeln i Italien är en milstolpe i Elias Ymers karriär
Elias Ymer har tagit upp jakten på den kvartett tonåringar som har en plats på 100-bästalistan.
Tack vare Challenger-titeln i Italien klättrar den 19-årige Skara-sonen 41 placeringar på världsrankningen.
Ymer ligger 130 på listan som kom ut i dag.
Plötsligt har vi fått hopp om att åter få se ett svenskt namn bland de 100 främsta på ATP-rankningen. Nu befinner sig Elias i skiktet där ytterligare en Challenger-titel förmodligen inte skulle räcka till ännu ett jättekliv. Ribban har nämligen höjts.
För att gå in på 100-bästa-listan lär det krävas flera stora framgångar på Challengertouren eller motsvarande poängskörd i en ATP- eller Grand Slam-turnering.
Segern i Italien gav Elias 125 poäng. En finalplats i en 250-turnering- som till exempel SkiStar Swedish Open eller If Stockholm Open - ger 150 poäng och en semifinal ger 90 poäng.
I Grand Slam-turneringarna ger en tredjeomgång 90 poäng och en åttondelsfinal 180 poäng.
Med tanke på att Ymer rankades 171 förra veckan kan en jämförelse med argentinaren Guido Pella – som Elias besegrade i kvartsfinal i Caltanissetta – åtminstone ge en fingervisning om vad som krävs av svensken. Men det är som sagt bara en fingervisning eftersom Pella under första halvåret haft fler rankningspoäng att försvara än vad Ymer har under andra halvan.
Pella var rankad 175 vid årets början och är i dag siste man på 100-bästa-listan. Han har i år tagit två Challenger-titlar, varit i ytterligare en final och i en semifinal. På ATP-touren har framgångarna lyst med sin frånvaro för argentinaren som visserligen kvalade in i 250-turneringen i Sao Paulo men föll direkt.
Det finns i dag fyra tonåringar – fler än på sju år – bland de 100 främsta:
41: Boran Coric, Kroatien, 18 år.
70: Thanasi Kokkinakis, Australien, 19 år.
76: Hyeon Chung, Sydkorea, 19 år.
81: Alexander Zverev, Tyskland, 18 år.
Elias Ymer lämnar tonåren tionde april nästa år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar