fredag 24 juli 2015

18-årig jättetalang kan få sitt genombrott i Swedish Open


Både Zverev, arrangören och publiken jublar. Foto: Fredric Berggren.
Världssjuan David Ferrer lämnade återbud.
Två svenskar föll i första omgången, den tredje i andra omgången.
Förstaseedade David Goffin hade ryggont och föll pladask direkt.
Det är mycket som gått emot arrangören av SkiStar Swedish Open i Båstad.
Men nu har en 18-årig tysk klivit fram som räddaren i nöden.
Inför välfyllda läktare säkrade Alexander Zverev karriärens andra semifinal på ATP-touren.
Han gjorde det genom att vända 0-1 i set och 2-4 mot Thomas Bellucci, den 41-rankade brassen som tidigare enkelt avfärdat såväl Elias Ymer som Christian Lindell.
Det finns alltid anledning att vara lite återhållsam i bedömningen av unga talangers framtid. Mycket kan ställa till det på den till synes utstakade vägen mot världstoppen.
Men visst ser Zverev ut att förutsättningarna som krävs för att bli en toppspelare. Han har redan ett stort spel och en rejäl verktygslåda och bollträffen är av det klockrena slaget. Med sina 198 centimeter har han också längden för att få ett högeffektivt vapen i serven.
Tysken inledde förra säsongen som 808 på rankningen och lät höra tala om sig då han gick till semifinal i 500-turneringen i hemstaden Hamburg.
Annars är det framgångar på Challenger-nivå som banat väg för klättringen till topp 100.
För bara ett par veckor sedan låg han 74 men rasade till 123:e plats då de 180 poängen från fjolårets Hamburg-turnering försvann.
Eftersom det var just den senaste rankningen som låg till grund för vilka spelare som direktkvalificerar sig till US Open måste Zverev kvala till årets fjärde Grand Slam-turnering.
Framgången i Båstad innebär att han återtar en plats bland de 100 främsta.
Alexander Zverev, ett år yngre ryssen Andrej Rublev och ett år äldre kroaten Borna Coric är i mina ögon de tre största framtidshoppen i skaran tonåringar som nu börjar låta höra tala om sig på olika nivåer. 19-årige Elias Ymer finns liksom ytterligare några straxt bakom.
Men för spelare i den åldern kan mycket förändras på kort tid. Plötsligt visar det sig att en inte har det lilla extra som krävs för att bli toppspelare medan en spelare som inte ansetts fullt lika lovande som de övriga är bäst i gruppen.
Alexander Zverev möter i lördagens Båstad-semifinal  33-årige spanjoren Tommy Robredo som gör sin 15:e start i turneringen.
Honom har svensk tennispublik sett mer än tillräckligt av.
Alexander Zverev är ett nytt fräscht ansikte och får han på söndag sitt stora genombrott genom att ta karriärens första ATP-titel  kan arrangören dra ett streck över eländet tidigare i veckan.
Att Zverev inte kan skapa lika stor fest som det var i förra veckans WTA-turnering Collector Swedish Open är en annan sak.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar