onsdag 22 juli 2015

Va!? Fortsätter Swedish Open i Båstad ändå...?


I dag tog SkiStar Swedish Open slut.
Ja, inte formellt men i praktiken.
Utan en svensk kvartsfinalist är ju turneringen iskall.
För varför bry sig om utländska spelare?
Nej, jag är förstås ironisk.
Men efter Christian Lindells förlust i eftermiddags träffade jag ett antal personer som sa sig ha tappat intresset för fortsättningen av Båstad-turneringen där Elias Ymer och Markus Eriksson försvann i första omgången och Lindell i andra.
Okej, det är självklart att turneringen skulle varit betydligt hetare med en kvarvarande hemmafavorit och lika naturligt är att media kommer ägna turneringen mindre utrymme än hittills. Men därifrån till att Swedish Open ska betraktas som iskallt bara för att det inte finns någon svensk kvar är steget väldigt långt.
På torsdagen spelar 14-rankade David Goffin sin första match. 18-årige tysken Alexander Zverev är ett av sportens största framtidsnamn och framme i kvartsfinal efter överraskande seger mot Juan Monaco. Titelförsvarande Pablo Cuevas är kvar. Thomaz Bellucci – som tidigare i år tog sin fjärde grustitel och i Båstad enkelt avfärdat Ymer och Lindell – är mycket sevärd. Ernests Gulbis och Jerzy Janowicz har större potential än många toppspelare och spelar på torsdagen för en plats i kvarten.
Att det ändå finns många som anser att fortsättningen av Swedish Open är ointresserant pekar på ett stort problem som turneringen har och som den delar med runt 40 av ATP-tourens drygt 60 turneringar.
Dessa 40-talet turneringar har 250-status och det är ytterst sällsynt att någon i toppkvartetten Roger Federer, Novak Djokovic, Rafael Nadal, Andy Murray ställer upp i dessa mindre sammanhang.
Eftersom allt ljus faller på toppkvartetten i de största tävlingarna är spelarna bakom doldisar, inte bara för den breda idrottspubliken utan också för många tennisfans.
Här har den tourdrivande spelarorganisationen ATP en viktig uppgift och då inte minst med tanke på framtiden. Det gäller att profilera David Goffin och de andra toppspelarna bakom De Fyra Stora.
**
Då Belluzzi i dag slog ut Lindell med 6-3, 6-4 möttes flera av brassens missar med större applåder än då han vann välspelade bolldueller. Visst är det självklart att en hemmaspelare har starkt publikstöd. Så ska det ju vara. Jag är kanske gammalmodig men tycker att det är lika självklart att visa uppskattning för bra prestationer – oavsett nationalitet på spelaren som svarar för dem.
**
Förresten: Robert Lindstedt/Johan Brunström och Fred Simonsson/Jonathan Mridha är kvar i dubbel...


1 kommentar:

  1. Snabb fråga - Sitter och kikar på Fogning-Sousa och tanken slår mig igen; Hur högt upp hade Fogning kunnat nå om han haft en någorlunda starkt psyke samt "brytt" sig om vinst eller förlust? Vore kul att höra dina tankar kring detta.

    SvaraRadera