måndag 13 juli 2015

Williams är skillnaden mellan vinst och förlust


Megastjärnan är på plats. Foto: Tove Kjeller.
För ett par timmar sedan anlände Serena Williams till Båstad.
Hon möttes vid hotellet av en stor samling fans som jublade då den nykorade Wimbledon-segraren steg ur bilen.
Haussen kring världsettans återkomst är större än då hon för två år sedan gjorde sitt första besök i det svenska tennismeckat.
Collector Swedish Open-arrangören gnuggar händerna. Serena Williams närvaro betyder fullt drag på biljettkontoret och att turneringen går med vinst. Utan den amerikanska megastjärnan i startfältet hade break even varit ett bra resultat. Sedan premiären i Båstad 2009 har nämligen flertalet upplagor redovisat förlust.
Det gör många WTA-turneringar runt om i världen. För en del blir räddningen ett så kallat combined event, alltså att en ATP- och en WTA-turnering spelas parallellt. Modellen har diskuterats även av Båstad-ledningen men skjutits på framtiden eftersom den i nuläget inte skulle vara praktiskt genomförbar. Det finns helt enkelt inte tilltäckligt många hotellrum för att den lilla idyllen i nordvästra Skåne ska kunna arrangera två stora evenemang samtidigt.
Ändå kan man säga att damturneringen i Båstad redan har en räddningsplanka i herrturneringen. Båda ägs av det franska medeiekonglomeratet Lagardére och en del av vinsterna i ATP-turneringen har använts för att täcka förlusterna i damturneringen.
På sikt är det förstås en ohållbar affärsmodell för Lagardére och även om snart 34-åriga Serena Williams säkert kan hålla som affischnamn i ytterligare ett par år löper den tiden ut förr eller senare.
Så vad göra?
De unga svenska spelarna sitter på lösningen. Kan 19-åriga Rebecca Peterson, ett år äldre Susanne Celik och i bästa fall ytterligare någon spelare göra Johanna Larsson sällskap på WTA-touren skapas förutsättningar för Collector Swedish Open att växa.
Turneringen ingår nu i den lägsta kategorin och ett steg upp skulle innebära en garanti om starkare startfält men också betyda att kostnaderna för prispengar ökar kraftigt. Utan flera svenska affischnamn skulle detta vara en riskaffär. Starka startfält med utländska toppspelare är ju inte liktydigt med publikrusning. Ekaterina Makarova är världsåtta, Carla Suarez Navarro nia och Angelique Kerber är tia – mycket starka spelare som ändå inte räcker till för att skapa hausse.
Swedish Opens drag att för två år sedan köpa in Serena Williams för 3.1 miljoner kronor är förmodligen en av de bästa affärer som gjorts på tenniscirkusen. Att Williams sedan trivdes till den grad att hon vill komma tillbaka är bonus.
Hennes återbud förra året blev ett kraftigt bakslag för turneringen.
Men inget ont som inte har något gott med sig: suget efter henne kunde inte ha varit större än nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar