tisdag 14 juli 2015

Undrar hur det skulle kännas att vara Serena Williams här

"Intressant fråga - som jag hört tiotusen gånger". Foto: Karolina Brunström

Undrar hur det är att vara världsstjärna i en idrott och ständigt uppvaktas av journalister som ställer i stort sett samma frågor.
Klart att man skulle bli less efter ett tag.
Samtidigt blir man som journalist ibland less på en del idrottsstjärnor. De visar tydligt att de har noll intresse för frågorna och behandlar personen som ställer dem som luft.
Under mina snart 40 år – åh, vad tiden gått fort – som sportjournalist har jag förstås gjort en rad dåliga intervjuer och också träffat på ett antal stjärnor som skulle ha varit omöjliga att intervjua även om frågorna hade varit bra.
John McEnroe, Jevgenij Kafelnikov och Marcelo Rios toppar min lista över tennisens värstingar och jag kan väl framöver få återkomma med några ”katastrof-intervjuer” med dessa.
Listan över bästa intervjuoffer – varför heter det ”offer” förresten? – är Roger Federer. Han får intervjuaren att känna sig betydelsefull genom att verka så intresserad av frågorna att man kan tro att han aldrig fått dem förut. Men det har han förstås– tusentals gånger.
Tennisproffsen har - frånsett de där tre nämnda undantagen och några till – alltid varit lätta att ha att göra med och speciellt då de svenska som jag av naturliga skäl haft mest kontakt med.
Visst har det blivit lite turbulent några gånger då jag skrivit något som någon inte gillat och visst har några relationer varit frostiga under en tid men jag tror mig kunna säga att det ändå alltid funnits en ömsesidig respekt.
Hur kom jag då in på det här just i dag? Jo, i eftermiddags fick jag en intervju - finns här - med Serena Williams i Båstad. Hon ser veckan där som typ lite halvsemester efter två hektiska och omtumlande månader under Franska mästerskapet och Wimbledon. Alltså vill Williams helst av allt bara slappa mellan matcherna. Men några uppdrag utanför banan finns ändå på schemat.
I dag höll hon en kort presskonferens och gav sedan två korta enskilda intervjuer.
Hon gjorde det på ett mycket proffsigt och samtidigt pliktskyldigt sätt.
Då hon trött och lite sliten anlände till Båstad i måndags ville Williams ta det lugnt på rummet.
Men då stod träff med sponsorerna på schemat. Det är ju trots allt dessa som gjort det möjligt för turneringen Collector Swedish Open att få Williams i startfältet.
Med ett brett leende och smittande energi klev Williams inför stående ovationer upp på podiet. Av tröttheten syntes inte ett spår.
Så agerar ett proffs.
McEnroe, Kafelnikov och Rios skulle förstås bett såväl arrangören som sponsorerna att fara åt h-e.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar