torsdag 16 juli 2015

Svensk tennis nästa stjärna presenterar sig i Båstad


Kvartsfinal nästa för Rebecca, Foto: Karolina Brunström.
Rebecca Peterson har alla förutsättningar att bli svensk damtennis största stjärna sedan Catarina Lindqvist –
världstia för 30 år sedan.
Jag påstår inte att Peterson kommer att nå de höjderna men tror att hon en dag når högre på listan än Åsa Svensson (28), Sofia Arvidsson (29) och Johanna Larsson (46). Sägas ska förstås att Sofia och Johanna fortfarande är aktiva och kan förbättra sina hittills bästa placeringar men jag tror ändå att de hamnar bakom Rebecca, nu 164 på listan.
Det är inte främst hennes kvartsfinal i veckans Collector Swedish Open som gör att framtiden ser mycket ljus ut. Det är hennes sätt att spela. På damtouren spelar nio av tio likadant. Det är flackt och hårt och alla är mer eller mindre bra när de får slå i höfthöjd.
Rebecca är betydligt allroundkunnigare än också flera av de mest namnkunniga spelarna. Med sina toppade slag kan hon tvinga motståndaren att slå i minst brösthöjd och där är det ytterst få som har styrkan som krävs för att orka stå emot. Det har vi sett exempel på i hemmafavoritens två första matcher i Båstad. Medan motståndarna för att få övertag i en duell måste satsa hårt och med små marginaler kan Rebecca med betydligt större säkerhetsmarginal bygga upp sina poäng. När motståndaren inte längre orkar hålla emot i en duell hamnar bollen runt servelinjen vilket ger Rebecca möjlighet att ta några kliv in och avgöra.
Sveriges tidigare Davis Cup-kapten John-Anders Sjögren som också coachade Mats Wilander har ett bättre tränaröga än de flesta. Jag såg Rebeccas match i dag mot 65-rankade och ett år yngre Katerina Siniakova ihop med ”Jonte” som verkligen gillade vad han såg från hemmafavoriten.
Det gjorde också åskådarna som bar fram tonåringen från Järfälla.
Hennes seger (7-5, 7-6) var mycket viktig och det ur två aspekter:
•Rebecca hade två matchbollar vid 5-4. När hon inte lyckades förvalta dem kunde matchen ha svängt. Rebecca berättade på presskonferensen att hon vid några tidigare tillfällen blivit för passiv då hon ska knyta till. Hade det skett ytterligare en gång och desssutom på hemmaplan och efter två matchbollar skulle sviterna av en sådan förlust förmodligen sitta i länge. För vad hade hänt nästa gång med segern bara några poäng bort? Och gången efter det? Sådana negativa trender kan sänka självförtroendet även hos den som är i grunden mentalt stark. Att Rebecca säkrade segern först i tiebreak var optimalt och kommer att hjälpa nästa gång hon hamnar i trångmål efter missade matchbollar.
•Efter Serena Williams uttåg hänger turneringens resultat på hemmafavoriterna och vid det laget hade Johanna Larsson ännu inte spelat.
Nu gjorde hon Rebecca sällskap till kvartsfinal vilket garanterar att festen i Båstad fortsätter även under fredagen – om än utan hedersgästen från USA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar