lördag 18 juli 2015

Williams får behålla sina fyra miljoner kronor i startpengar


Lämnar Båstad i morgon Foto: Karolina Brunström.
Serena Williams fick runt fyra miljoner kronor för att spela i årets Collector Swedish Open.
Trots att hon bröt turneringen efter en match behöver världsettan inte betala tillbaka pengarna.
Hon anses nämligen ha uppfyllt avtalet genom att ställa upp på fler sidoevenemang än vad som från början fanns inplanerade.
Hon bröt turneringen i torsdags men har stannat kvar i Båstad några dagar och åker hem under söndagen.
Då Williams för två år sedan gjorde sitt första Sverige-besök fick hon 3.1 miljoner kronor i startpengar. Hon kom, sågs och segrade inför fullsatta läktare och Sveriges i mina ögon största tennisfest genom tiderna var ett faktum.
Visst har SkiStar Swedish Open och If Stockholm Open genom åren lockat i stort sett samtliga av herrtennisens största namn men bara välkomnandet Serena Williams fick för två år sedan visar vilken oerhörd dragningskraft hon har även utanför kretsen tennisintresserade.
Nu är det ändå inte succén för två år sedan som fått prislappen på henne att gå upp. Förklaringen är istället att dollarn blivit dyrare och att den snart 34-årige ikonen var inbokad på fler kringarrangemang än 2013.
Ytterligare sådana har det alltså blivit sedan hon avbrutit turneringen på grund av den armbågsskada hon känt av i flera månader och som i våras fick henne att bryta även WTA-turneringen i Rom.
Med tanke på att Serena Williams om drygt en månad inleder jakten på den US Open-titel som skulle säkra en Grand Slam kan man förstås tycka att hon borde ha tagit det säkra före det osäkra genom att lämna återbud till Collector Swedish Open.
Men hur hade det sett ut?
Hon hoppade av förra året på grund av sjukdom och ytterligare ett avhopp hade åsamkat Båstad-turneringen långt mer skada än att hon nu bröt turneringen.
Kanske resonerade Williams likadant och att det i hennes bakhuvud fanns en tanke om att armbågen inte skulle hålla i mer än någon match. Det har framförts en rad olika teorier om varför Williams hoppade av och när hon gjorde det var det plötsligt en rad personer som sa sig vetat att detta skulle inträffa. Sådana påståenden hade förstås kunnat anses som initierade – om de framförts INNAN hon hoppade av.
Hur som helst är det bara Serena Williams själv som vet hur det ligger till och jag har inget skäl att misstro henne.
Ytterligare ett avhopp från Williams hade inneburit att arrangören inte hade kunnat marknadsföra henne som affischnamn i framtiden. Eller ja, det hade man förstås kunnat men med vilken trovärdighet?
”Det ska fan vara teaterdirektör” skrev August Blanche i Ett resande teatersällskap och Collector Swedish Opens turneringsdirektör Nina Wennerström och alla hennes kollegor runt om i världen får ibland anledning att känna på motsvarande sätt.
Det finns inget skydd mot skador, sjukdomar, formsvackor, en dålig dag, tankningar eller vad det nu kan vara som gör att dragplåstren antingen inte dyker upp eller inte motsvarar förväntningarna.
Mr Helylle – Roger Federer – får mer i startpengar än någon annan och vill också göra rätt för dem. (Om det nu överhuvudtaget går kan man förstås ha olika uppfattningar om). Federer spelade så dåligt i en turnering att han på kvällen efter sin tidiga sorti ringde upp turneringsdirektören. Federer bad om ursäkt och erbjöd sig att stanna några dagar för att träffa sponsorer och fans.
Mr Skitstövel – Jevgenij Kafelniknikov - hade inga problem med att ta emot stora summor startpengar för att sedan tanka. Han är långtifrån ensam om det men gjorde det oftare än andra. I ATP-turneringen i Prag 1999 var tankningen så demonstrativt öppen att arrangören hotade att stämma ryssen om han inte betalade tillbaka de 950 000 kronor han tagit emot.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar