söndag 19 juli 2015

"Andraplatser räknas inte"


 Har nått tre av sina fyra WTA-finaler i Båstad. Foto: Karolina Brunström.
En tennisfinal är som en liten turnering för sig.
Vinnaren blir ihågkommen och förloraren sällar sig till skaran av alla de som förlorat i ett tidigare skede i turneringen.
Det är allt eller inget. Samtidigt som just detta är en del av tjusningen med tennis blir det lite orättvist mot spelarna eftersom andra idrottare kan höjas till skyarna efter andraplatser och ibland efter mindre framskjutna placeringar än så.
”Sverige tog VM-silver” löd rubriken en gång då ett svenskt lag förlorat en VM-final.
Tänk er rubriken : ”Larsson kom tvåa i Båstad” om hemmafavoriten Johanna Larsson förlorar söndagens final mot Mona Barthel i Collector Swedish Open.
Det är klart att dagens förlorare med lite perspektiv ändå kommer att känna sig åtminstone lite nöjd med att ha gått till final men förlusten svider ändå rejält i några dagar.
”Andraplatser räknas inte i tennis”, säger den snart 27-åriga Sverigettan inför sin karriärs fjärde WTA-final.
Det har blivit förlust i de tidigare tre. Portoroz 2010 och Båstad 2011 och 2013
”De gångerna har jag varit lite nöjd då jag nått finalen. Nu känner jag mig inte klar”, säger den 72-rankade Larsson.
I finalen möter hon 52-rankade tyskan Mona Barthel som vunnit tre av sina fyra WTA-finaler och då bland annat i fjolårets Båstad-turnering.
Det har alla förutsättningar att bli en bra final med härlig inramning.
Drömfinal?
Nej, i en turnering där Serena Williams varit med men saknas i finalen så får man nöja sig med det näst bästa och bättre alternativ än en hemmafavorit mot titelförsvararen finns förstås inte.
**
Stefan Edberg, Magnus Norman, Jonas Björkman, Fredrik Rosengren är några svenska coacher som får stor uppmärksamhet och också förtjänar den men det stora flertalet tränare jobbar i det tysta. En av dem är Johanna Larssons coach Mattias Arvidsson. Han är kunnig, seriös och hängiven och verkligen värd en Båstad-titel i dag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar