söndag 19 juli 2015

Larssons titel är en stor seger även för svensk damtennis


Äntligen! Efter tre finalförluster tog Johanna första WTA-titeln.
I dag hittade vi två stora vinnare på centercourten i Båstad:
•Johanna Larsson som tog sin första WTA-titel.
• Svensk damtennis som gynnas på flera sätt.
Det är alltså många som har anledning att sända en tacksamhetens tanke till den snart 27-åriga norrländskan.
Själv klättrar hon till en plats runt 50 på världsrankningen men förklarade på presskonferensen att måndagens siffra på listan har underordnad betydelse.
Tacka för det. Efter förluster i sina tre tidigare WTA-finaler tog Larsson den där titeln som kan vara så förlösande och som får slut på eventuella grubblerier om att inte räcka till när det i finalen ska avgöras vem som lämnar turneringen som vinnare respektive förlorare.
Att visa att man har vad som krävs är något helt annat än att känna det.
Johanna tappade inte ett set i turneringen och gjorde självklart flera mycket bra matcher men hennes fantastiska kvartsfinal mot tredjeseedade Barbora Strycova är vad som främst finns kvar på näthinnan.
Det blev en wow-upplevelse för mig som tidigare inte insett att Johannas potential är så stor som den bevisligen är. Jag har sett henne som en grym fajter med ett för smalt register för att ligga runt 25-strecket och har tyckt att hon varit alldeles för defensiv.
Mot Strycova var även hennes backhand klockren, hon var stark ute i hörnen, visade variation och inte bara vågade utan också lyckades spela så aggressivt som krävs mot en spelare som Strycova. Johannas kickserve var redan tidigare av absolut högsta klass och när nu de andra bitarna föll på plats som mot Strycova kunde väl ingen ens gissa att hemmafavoriten ligger 72 på rankningen – det såg snarare ut som 22.
Larsson hade inte varit nöjd tvåa (från Challenge igår)
För att nå så högt på listan krävs spel på den nivån under längre tid och om Johanna klarar det får framtiden utvisa – nu har hon i alla fall visat att potentialen finns där.
Om hennes första WTA-titel kommit i en turnering av samma storlek utomlands hade den förstås gett lika mycket pengar och lika många poäng.
Men effekten av segern hade inte blivit tillnärmelsevis lika stor som nu.
Direktsändning i tv, radion sände, ett stort antal tidningar hade journalister på plats och Johannas triumf får mycket stor uppmärksamhet.
Det gynnar svensk tennis i stort och främst då damtennisen. Visserligen har den varit mer framgångsrik än svensk herrtennis sedan 2011 – då Robin Söderling spelade sin senaste match – men framgångarna har ändå inte varit av storleken att de gett riktigt genomslag. Visst är Collector Swedish Open en mindre turnering men om Johanna tagit en tyngre titel utomlands hade den inte kunnat få större uppmärksamhet än denna.
Bakom Johanna finns 19-åriga Rebecca Peterson – nådde första WTA-kvartsfinalen i Båstad - som är den klart mest lovande tjej Sverige haft på många år, bakom Peterson finns 20-årige Susanne Celik och bakom 31-åriga Sverigefyran Sofia Arvidsson finns ett stort antal unga spelare som i år gjort bra ifrån sig på ITF-touren.
I samma stund som Sverigeettan Larsson slog in matchbollen i finalen mot titelförsvarande tyskan Mona Barthel (6-3, 7-6) blev svensk damtennis hetare än på flera år. Nu kan vi få uppleva den spinoff-effekt som vi under åren sett så många exempel på inom svensk herrtennis. Peterson tar inom något år rygg på Larsson, Celik fortsätter sin klättring och bland spelarna bakom dessa visar någon vägen för de övriga.
Nej, jag har varit med för länge för att säga att det blir så.
Men det finns i alla fall förutsättningar för det.
Med sin seger fick Johanna Larsson oss till och med att för en stund glömma att Serena
Williams lyste med sin frånvaro.
Bara en av oss såg finalen
Samtidigt är det självklart att vare sig Johanna eller någon annan kan fylla luckan efter damtennisens största spelare genom tiderna. Den som påstår att det går kan inte ha andats ett ord av besvikelse då världsettan i torsdags tvingades bryta turneringen på grund av skada. Williams var dragplåstret och utan henne hade turneringen inte varit het redan på förhand. I en turnering med Williams i startfältet blir det ingen drömfinal utan henne.
Däremot hade en Båstad-titel för Williams inte alls betytt lika mycket för svensk tennis som Larssons seger gör.
Dessutom kan Collector Swedish Open nästa år locka med en titelförsvarande hemmafavorit.
Det kan bli guld värt – förutsatt att Johanna Larsson svarar för en stark första halva av 2016.


1 kommentar:

 1. Mycket bra skrivet Jonas Arnesen! Tack!
  Visst kan Johannas så sköna seger på hemmaplan komma att betyda en hel
  för Svensk Damtennis! "Kan Johanna så kanske jag också kan!"

  Personligen klappar mitt tennishjärta speciellt för Johanna, ursprungligen från Boden ca 4 mil från mitt hem i Älvsbyn!
  Minns första gången jag såg Johanna träna, en tvärhand hög liten tjej som spelade på bana 2 i Luleås inomhushall mot en kille! Det osade verkligen om den högljudde Johanna när hon missade bollar! Alla bollar skulle bara in!
  Vet att jag tänkte att den lilla tjejen som jag följa i framtiden!
  Så blev det, Johanna spelade ofta våra Turneringar i Älvsbyn och förutom att man lärde känna henne blev hennes fina familj med pappa Ola i spetsen vänner för Livet! Träffade Ola sist när Johanna mötte just Serena Williams i Båstad för några år sedan!
  Vi får ju inte glömma Johannas Team som säkert har en hel del i WTA-titeln!

  Bara fortsätt att njuta nu Johanna och känna stolthet! 😀

  Anders Jonsson Älvsbyn som är After Work och tvingas därför
  åka runt EuropaTouen och jaga prispengar för att utöka min
  Så låga pension!

  SvaraRadera