måndag 24 augusti 2015

Ovant favoritskap för Ymer då US Open-kvalet inleds


Siktar på fjärde raka Grand Slam-starten
På tisdagen inleds kvalet till US Open och 19-årige Elias Ymer står inför möjligheten att kvalificera sig till fjärde Grand Slam-turneringen i rad – en bedrift som ytterst få spelare klarat under samma säsong.
I årets kval i Australian Open, Franska mästerskapet och Wimbledon har Elias Ymer visat sin förmåga att höja sig mot bättre rankade spelare i stora sammanhang medan han – frånsett titeln i italienska Caltanissetta – inte lyckats vinna tre matcher i följd i någon Challengerturnering. Det faktum att Ymer tänder till extra då det är dags för Grand Slam gör att det inte finns anledning att fästa så stor vikt vid att han inte överlevt andra omgången i någon av de två Challengers han spelat efter ATP-turneringen Swedish Open där han beskrev sin bleka insats med orden ”jag floppade”.
 Då är jag mer orolig av det faktum att Elias får bära ett tungt favoritskap i sin öppningsmatch på Flushing Meadows i New York.
Den 143-rankade Sverigeettan inleder nämligen kvalet mot sex år äldre tjecken Jan Satral som är rankad 228 och en motståndare som Elias ”ska” besegra vilket skapar den där förväntningspressen som kan bli till en svår belastning för den fortfarande orutinerade svensken. Han är van att slå ur underläge i dessa sammanhang och enda tidigare jämförbara undantag från detta är andra kvalrundan i Wimbledon där Elias besegrade Boy Westerhof.
Vid seger mot Satral slipper Ymer sannolikt favoritskapet. I andra omgången väntar förmodligen tysken Jan-Lennard Struff som hade ett starkt fjolår med bland annat tre semifinaler på ATP-touren och som klättrade till 46 på rankningen där han nu ligger 113. I en kvalfinal kan rutinerade spanjoren Albert Montanes bli motståndare.
Även 196-rankade brassesvensken Christian Lindell – som kvalade in i Franska mästerskapet – finns med i US Open-kvalet där han inleder mot 17-årige hemmafavoriten Reilly Opelka som inte ligger bland de 1000 bäst rankade.  Lindell besegrade amerikanen i raka set då de i januari möttes i en Future i USA.
Sverigetvåan Rebecca Peterson – rankad 153 - är framme vid ytterligare en milstolpe i karriären. 20-åringen från Järfälla spelar sitt första Grand Slam-kval i US Open och fick en på papperet tacksam öppningsmatch. Åtta år äldre Patricia Mayr-Achleitner har visserligen 17 ITF-titlar på meritlistan men bara fyra segrar – den senaste i juni – på säsongens 20 matcher visar att den 224-rankade österrikiskan är en skugga av sitt bästa jag. Sex av de sju senaste säsongerna har hon haft en plats på eller straxt utanför 100-bästalistan.
Såväl herr- som damkvalet består av 128 spelare och det krävs tre segrar för att ta sig in i huvudturneringen som lottas på torsdag och startar på måndag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar