måndag 24 augusti 2015

Porrfilm öppnade dörren för exklusiv intervju med stjärna

Vem är den trevligaste spelare du träffat?
Otrevligast då?
Det är frågor jag ofta får från vänner och från läsare och framöver kommer jag då och då att berätta om några möten som fastnat i minnet.
Generellt är tennisspelare mycket tillmötesgående och det handlar förmodligen om den tradition som finns i sporten. Spelarna vet att de är varumärken och uppträder i regel mycket proffsigt även vid sidan av banan. Deras raka motsats är fotbollsspelarna och även om man självklart inte kan dra alla över en kam har Zlatan & Co oerhört mycket att lära av Roger Federer och de andra stora tennisstjärnorna.
Det innebär inte att man får en exklusiv intervju med Federer bara därför att man ber om en. Ibland kan rena tillfälligheter göra att man får en one-to-one-intervju med ett av tennisens största namn. Det hände mig sommaren 1988 då Sverige skulle möta Frankrike i Davis Cup-semifinal i Båstad. Sverige hade Mats Wilander och Stefan Edberg i singlarna. Frankrike ställde upp med Henri Leconte och fixstjärnan Yannick Noah.
Under veckan frågade jag vid flera tillfällen färgstarke och spektakuläre Noah om han kunde ställa upp på en intervju.
Det blev nej varje gång. Mellan träningarna valde Noah att stanna på rummet på Villa Z.
Men så hände det. Vid ett besök i videobutiken – där det nu finns en krog – på torget stötte jag ihop med det franska lagets svenska värdinna. Vi kände varandra ytligt, bytte några ord och jag frågade vad hon skulle hyra för film.
Hon rodnade, pekade på hyllan med porrfilmer och förklarade att det var de franska spelarna som bett henne att hyra några mjuk6-filmer. Värdinnan hade nu stått där i en halvtimme utan att ha vågat närma sig hyllan.
Minns så här långt efteråt inte exakt hur orden föll men förklarade i alla fall att jag kunde ta henne ur den för henne obekväma situationen genom att plocka ut några filmer,  fixa med betalningen framme vid disken och sen ge henne filmerna utanför butiken.
Hon blev lättad och sa genast ja då jag bad om en gentjänst: att hon talade om för Yannick Noah att killen – ja, jag vara ju bara 34 år då – väldigt gärna ville ha en exklusiv intervju som tack för hjälpen.
Dagen efter ställde Yannick Noah upp för en timmeslång och mycket öppenhjärtig intervju.
**
I tider av rådande moralpanik känns det säkrast att förekomma eventuell kritik: de personer som upprörs av att de franska spelarna efterfrågade några p-rullar och att jag införskaffade dem kan väl kanske anses preskriberat efter 27 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar