fredag 28 augusti 2015

Elias Ymers tävlingspsyke nyckel till kvalframgångarna

Tolv gånger har Elias Ymer haft anledning att jubla i årets Grand Slam-kval

Många unga tennisspelare är bättre på träning än på match. Ja, det gäller i och för sig även en hel del äldre spelare.
Så snart poäng kommer in i bilden spänner de sig och spelet som fungerat så perfekt på träning går i baklås.
Med Elias Ymer är det tvärtom.
Han lyfter sig på match och ju större turnering det handlar om desto mer verkar han få ut av sin kapacitet.
Det är alltså ingen slumpens skörd att den 19-årige Sverigeettan i dag blev andre spelare under proffseran – kanadensaren Frank Dancevic var först 2011 – att under en säsong kvala in i samtliga fyra Grand Slam-turneringar.
I kvalen till Australian Open, Franska mästerskapet, Wimbledon och US Open har Elias mött spelare av kalibern som han ofta kommit till korta mot i mindre sammanhang. Visst är det önskvärt att han taggar till lika mycket i dessa men huvudsaken är ändå att Elias visar att potentialen finns där.
Han har också gett flera prov på den mentala styrka som är så värdefull då ett par poäng hit eller dit avgör vem som som vinner.
Så var det till exempel i hans andra kvalmatch i US Open där långt mer rutinerade tysken Jan-Lennard Struff hade två breakbollar fram till 3-0 i avgörande set. Även i dagens kvalfinal mot 34-årige spanjoren Albert Montanes var Elias kyligast då det gällde som mest. 7-5, 6-4 till svensken som utnyttjade två av sina tre breakbollar i första set, bland annat då han bröt Montanes serve till 7-5.
Att Elias Ymer kvalar in till fjärde Grand Slam-turneringen i rad är självklart ett styrkebesked men hur mycket vi än längtar efter en svensk fixstjärna finns det ännu inte anledning att framställa honom som en framtida sådan.
Ingen kan ju påstå annat än att det faktiskt hade varit ännu bättre om Elias inte tangerat världsrekordet med fyra klarade Grand Slam-kval på en säsong utan istället klättrat så mycket på rankningen att han varit direktkvalificerad till till exempel Wimbledon eller US Open.
Hans spel räckte inte till i huvudturneringarna i Australian Open, Franska mästerskapet eller Wimbledon och hur stora möjligheter tonåringen från Skara kan anses ha att överleva första omgången i US Open är i skrivande stund omöjligt att säga.
De 16 kvalspelarna har nämligen ännu inte blivit inlottade i huvudturneringen där hälften av kvalfinalsegrarna ställs mot seedat motstånd.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar