söndag 30 augusti 2015

Fler tonåringar än på 25 år ger US Open extra krydda

SvD i dag

Då US Open drar igång på måndagen finns tio tonåringar i startfältet – flest sedan 1990 och en anmärkningsvärt hög siffra med tanke på sportens utveckling.
19-årige Sverigeettan Elias Ymer är ett av de heta namnen i den stora skaran. Åtta av spelarna är antingen direktkvalificerade eller har kvalat in vilket kan ge intryck av att tennisen står inför en tonårsrevolution.
Men någon sådan är ändå inte att vänta även om vi kan få se enstaka exempel på tonåringar som redan har vad som krävs för att avancera riktigt långt i Grand Slam-turneringar där det handlar om matcher i bäst av fem set vilket bland annat ställer mycket stora krav på stark fysik.
De unga spelarna är i regel inte tillräckligt rustade för att klara ett antal matcher med denna typ av påfrestning.
Att så många tonåringar finns med i det 128 man starka startfältet i New York ger på förhand ändå extra krydda till årets fjärde och sista Grand Slam-turnering.
Att snittåldern för spelare som tar sig in på topp 100 är 23 år och att snittåldern på topp 100 ligger runt 27 år är två exempel på hur sporten utvecklats sedan tiden då unga stjärnor kunde slå sig in i toppen året efter att de lämnat juniorkarriären bakom sig.
Eftersom längtan efter nya fixstjärnor är stor ligger det nära till hands att skruva upp alltför höga förväntningar på snabba och stora genombrott från tonåringar. Så snart de svarar för en eller ett par skrällar spekuleras det i raketsnabb klättring mot stjärnorna.
Ett av många exempel: Bernard Tomic var 18 år då han 2011 gick till kvartsfinal i Wimbledon vilket gav lyft från 158 till 71 på listan. Först nu, fyra år senare, har australiern närmat sig topp 20.
Med det sagt: Elias Ymer & Co har tiden för sig.
Det går inte att redan nu förutsäga vilka av de bästa tonåringarna som eventuellt kommer att bli fixstjärnor, vilkas kapacitet ska visa sig räcka till en plats kring 50-strecket och vilka som inte når dit.
Just nu sticker 18-årige kroaten Borna Coric ut lite från de övriga. Han är redan rankad 35, har besegrat topptio-spelare och bland andra då Rafael Nadal vilket gör deras möte på Flushing Meadows till en av höjdpunkterna i första omgången.
Coric, Hyeon Chung och Thanasi Kokkinakis är tonåringarna som gått in i huvudturneringen på sin rankning medan Elias Ymer är en av fem tonåringar som kvalat in (se fakta). Sett till att hälften av de 16 kvalfinalsegrarna ställs mot seedat motstånd har 19-åringen från Skara en tacksam lottning.
Fyra år äldre och 75-rankade argentinaren Diego Schwartzman var denna vecka i tredje omgången i ATP-turneringen i Winston-Salem – utklassades av Coric – men hade dessförinnan en lika djup som lång formsvacka.

Borna Coric sticker ut bland tonåringarna
Fakta tonåringarna i US Open 2015
De som är direktkvalificerade:             
Borna Coric, Kroatien 18 år (rankad 35),
Thanasi Kokkinakis, Australien, 19 år (70)
Hyeon Chung, Sydkorea, 19 år (71)
De som kvalade in:
Alexander Zverev, Tyskland, 18 år (81)
Yoshihito Nishioka, Japan, 19 år ( 127)
Elias Ymer, Sverige, 19 år (143)
Andrej Rublev, Ryssland, 17 år, (198)
Tommy Paul, USA, 18 år (430)
De som fick wild card:
Jared Donaldson, USA, 18 år (146)
Frances Tiafoe, USA, 17 år (275)

Fotnot 1: Rankingen anger dagens placering. Rankningen för fem veckor sedan låg till grund för vilka som är direktkvalificerade.
Fotnot 2: Artikeln var publicerad i dagens SvD.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar