söndag 13 september 2015

Så kan drömfinalen bli till en mardröm för Novak Djokovic

Challenge i fredags
Roger Federer ska försöka överrumpla Novak Djokovic med sin nya taktik i returtagningen.
Försöker Djokovic då att träffa Federer med serven?
Det är frågan som får temperaturen att stiga ytterligare inför kvällens drömfinal i US Open.
Egentligen behövs ingen extra krydda till anrättningen. Det är världsettan mot tvåan, två spelare som kan ta ut det bästa av varandra, som har vitt skilda personligheter och som under många år inte hade något till övers för varandra.
Knappt hade förhållandet börjat förbättras förrän Djokovic coach Boris Becker gjorde sitt för att blåsa liv i fedjen. Jag skrev om det häromdagen - Beckers befängda kritik kan leda till upptrappad konflikt - och ikväll får vi se om Djokovic gör som Becker tycker att man ska göra: försöka träffa Federer med serven om schweizaren intar en position nära servelinjen då han ska returnera.
Jag har fortfarande inte hört någon som delar tyskens uppfattning att Federers nya taktik är ett etikettsbrott.
I själva verket är den smart. Genom att returnera på uppstuds kommer den 34-årige schweizaren snabbare fram i nätposition och sätter press på motståndaren. Dessutom lockar han motståndaren att ha så mycket längd i serven att risken för dubbelfel ökar.
Nu kan förstås Federer inte spela så rakt igenom. Dels skulle överraskningsmomentet försvinna och dels ger spelsättet inte sedvanlig säkerhet i returerna.
Frågan är hur Djokovic reagerar om han ser Federer närma sig servelinjen.
Det är möjligt att världsettan håller med sin uppblåste coach att det är ett etikettsbrott men det skulle förmodligen vara mycket oklokt om han försöker sänka den populäre schweizaren med en serve på kroppen.
Federer kommer redan från start att ha en stor majoritet av de drygt 23 000 åskådarna på sin sida och ett osportsligt uppträdande från Djokovic kan leda till publikreaktioner som knäcker den 28-årige serben.
US Open publiken är inte nådig mot dem den ogillar och en spelare som uppträder osjysst mot åskådarnas stora idol lär snart ha känslan av att befinna sig i en mardröm och önska sig bort från Arthur Ashe-stadium.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar