lördag 19 september 2015

Luckan bakom Ymer oroar inför ödeskvalet i Davis Cup


Rätas ut i Futures?
Som väntat får Sveriges Davis Cup-lag möta Danmark i höstens ödeskval.
Det står klart sedan danskarna alldeles nyss förlorat dubbelmatchen mot Spanien där Rafael Nadal och David Ferrer visade vägen med segrar i fredagens inledande singlar.
Att även Sverige ska ha 3-0 mot Danmark efter dubbeln är föga troligt.
Även om svenske kaptenen Fredrik Rosengren har ett på papperet starkare lag än sin kollega Kenneth Carlsen tycker jag att matchen (30 oktober-1 november) är av typisk 50-50-karaktär.
Precis som då lagen för två år sedan möttes i Helsingborg står en division I-plats på spel.
Den gången hade danskarna 2-0 efter fredagens singlar innan dubbelparet Robert Lindstedt/Johan Brunström inledde vändningen. Den fortsatte genom Markus Eriksson – som låg under med 1-2 i set mot danske ettan Frederik Nielsen – innan Elias Ymer avgjorde med seger mot Martin Pedersen som hade slutat satsa men dammade av grejerna för att hjälpa sitt lag i kvalet.
Jämfört med matchen då är de båda lagens singelettor Elias Ymer och Frederik Nielsen betydligt bättre nu. Med reservation för skada eller sjukdom blir dubbelparen identiska med 2013. Fördel Lindstedt/Brunström mot Nielsen/Thomas Kromann.
21-årige Mikael Torpegaard har ersatt Pederen som tvåa bakom Nielsen. Torpegaard är rankad 909, har tio svenskar före sig på listan och förlorade i sin senaste tourtävling mot Daniel Appelgren som är 15:e bäste svensk.
På papperet är alltså i synnerhet Elias Ymer men också den svenske singeltvåan – och det oavsett vem Rosengren tar ut – skyhög favorit mot Torpegaard.
Problemet är att rankning ofta väger lätt jämfört med andra faktorer som spelar in i just Davis Cup. Det handlar bland annat om den ovana pressen att spela för sitt land och för sitt lag. Även rutinerade spelare klappar ibland igenom och för en oerfaren spelare blir DC-pressen i kombination med ett – sett till skillnad i rankning - tungt favoritskap en mycket tuff utmaning.
Bortaplan gör det inte lättare.
Danskarna kommer att på bästa sätt utnyttja fördelen att som hemmalag få välja underlag och bollar.
Räkna med snabba förhållanden som passar Nielsen långt bättre än Ymer och som dessutom innebär att utpräglade grusspecialisten och solklare Sverigetvåan Christian Lindell skulle bli en chansning eftersom han med sina yviga svingar inte hinner med på snabba underlag.
Å andra sidan är frågan vad Rosengren har för gångbara alternativ då övriga spelare inte svarat för några imponerande resultat – oavsett underlag.
Förhoppningsvis dyker det upp en – ja, gärna några stycken – kandidater till DC-spel under den närmaste månaden då det först spelas två Futures – Falun och Danderyd – och därefter kval till If Stockholm Open.
**
Orkar Murray en lång match mot Tomic?
Dagens dubbel i semifinalen mellan Storbritannien och Australien blev en nagelbitare. Världstrean
Andy Murray lyckades inte serva hem segern vid 6-5 i fjärde set där han och brorsan Jamie inte heller förvaltade en matchboll i tiebreak. Att det ändå slutade med hemmaseger inför 8000 jublande åskådare i Emirates Arena berodde till stor del på Lleyton Hewitts partner Sam Groth som inte stod pall trycket i skiljeset. 2-1 till britterna och Murray inleder söndagens spel mot utvilade australiske ettan Bernard Tomic.
**
Vad härligt det är att inte bara helgens Davis Cup-semifinaler lever på söndagen utan att spänningen inför de avslutande singlarna finns kvar även i samtliga åtta kvalmatcher till nästa års Elitdivision. I nio av matcherna var det tack 1-1 efter fredagens singlar garanterad spänning även på söndagen. Undantaget: kvalmatchen mellan Schweiz och Holland. Roger Federer och Stanislaw Wawrinka hade skaffat Schweiz 2-0 inför dubbeln där Federer/Marco Chiudinelli vid 2-1 i set var på väg att ,göra söndagens avslutande singlar betydelselösa. Men Thiemo de Bakker/Matwe Middelkoop såg med sin vändning till att hålla matchen vid liv.


2 kommentarer:

 1. Även de bästa kan göra fel! holländarna vände inte 0-2 utan 1-2 faktiskt, De vann första set =)

  SvaraRadera
 2. Hej Oscar!

  Tack, helt rätt av dig. Beklagar misstaget och går direkt in och ändrar i texten så att det blir rätt. Tack för ditt påpekande.
  Mvh
  Jonas

  SvaraRadera