torsdag 17 september 2015

Nadal eller Nielsen nästa ? - Elias Ymer får svaret i helgen


Nadal skapar tennisfest i Danmark
Tennisfesterna avlöser varandra.
Bara fem dagar efter US Opens avslutning är det i helgen dags för Davis Cup.
Två semifinaler i Elitdivisionen och mängder av kvalmatcher står på programmet.
Och hur kul är det egentligen frågar sig kanske många med tanke på att den anrika lagturneringen ha tappat en del av sin tidigare magnetism på såväl spelare som tennisfans.
Så är det utan tvivel och under ett antal år har det diskuterats kring hur Davis Cup ska återfå sin tidigare höga status. Jag menar att spel vartannat istället för som nu varje år skulle göra turneringen mer attraktiv och det finns mängder av andra förslag varav merparten bygger på en förändring i strukturen.
Ibland händer det ändå att det globala intresset för turneringen ökar av en speciell händelse. Så var det till exempel förra året. Finalen mellan Schweiz och Frankrike hade under normala förhållanden varit en stor angelägenhet för finalnationerna medan resten av världen på sin höjd skulle ha noterat resultatet. Men med Roger Federer i leken blev Davis Cup-finalen hett nyhetsstoff i sportsändningarna och långt fler än de redan tennisfrälsta gladde sig åt att tidernas störste spelare kunde lägga också en DC-titel till meritlistan.
En av helgens matcher har förutsättningar att sticka ut och väcka intresse även utanför de två berörda länderna.
Jag tänker på Elitdivisionens semifinal mellan Storbritannien och Australien. Här talar vi om två av Davis Cup-historiens segerrikastaste nationer med en fantastisk tradition att leva upp till, även om det just i britternas fall handlar om en tradition som varit på väg att falla i glömska.
Storbritannien har nio Davis Cup-titlar men den senaste så långt tillbaka som 1937.
För bara fem år sedan var britterna ytterst nära att degraderas till division III och nu har Andy Murray & Co möjlighet att spela fram öriket till dess första DC-final på 37 år.
Intresset på hemmaplan är enormt. Då 8 000 biljetterna till Emirates Arena i Glasgow såldes slut på bara några minuter. Den skotske världstrean kommer med all sannolikhet att spela både singel och dubbel. Hemmalagets singeltvåa blir 300-rankade Dan Evans som går in istället för fotskadade Kyle Edmund.
Australien har 28 Davis Cup-titlar - den senaste för tolv år sedan – och är framme i semi för första gången sedan 2006. Bernard Tomic och 19-årige stjärnskottet Thanasi Kokkinakis spelar singlarna men säkert kommer veteranen Lleyton Hewitt att kliva in i handlingen på söndag.
Elitdivisionens andra semifinal spelas mellan Belgien och Argentina och utöver det avgörs en rad kvalmatcher, bland annat då åtta till just nästa års Elitdivision.
Men för svenskt vidkommande är det då betydligt intressantare att vända blicken mot division I-kvalet mellan Danmark och Spanien. Förloraren där möter i slutet av oktober Sverige i ödeskval där förloraren flyttas ner i division II.
Elias Ymer
Bollen är rund, i Davis Cup har spelarnas rankning ingen betydelse och allt kan hända – visst, så är det men någon som på allvar tror att Frederik Nielsen och hans lagkamrater ens ska kunna skaka Spanien? Gästernas DC-kapten Conchita Martinez lämnar inget åt slumpen utan ställer upp med Rafael Nadal och David Ferrer i singlarna. Så visst kan Sverigeettan Elias Ymer och de övriga i laget ställa in sig på en Danmarksresa.
Självklart bli helgens match en stor upplevelse för de danska spelarna och för dansk tennis i stort.
Ja, det är den största DC-match laget spelat sedan 1995 då Sverige med Stefan Edberg och Jonas Björkman i singlarna var på besök.
Hur det gick?
3-2 till Sverige som vände 0-2.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar